Planeta

Kineske vojne vježbe: Igra mačke i miša oko Tajvana

Ilustracija

Kineski i tajvanski ratni brodovi i u nedjelju se igraju „mačke i miša“, prema izvještajima, dok Peking privodi kraju četvorodnevne vojne vježbe bez presedana u blizini ostrva koji smatra svojim.

Vazdušne i pomorske vježbe počele su u odgovoru na posjetu predsjedavajuće Zastupničkog doma američkog kongresa Nensi Pelosi Tajvanu ranije ove sedmice, a po prvi put su uključivale i lansiranje balističkih projektila iznad tajvanskog glavnog grada.

Kina, koja Tajvan smatra svojom teritorijom, uz to je prekinula komunikaciju sa SAD-om.

Pozivajući se na osobu upoznatu sa situacijom, agencija Reuters piše da je oko deset ratnih brodova iz Kine i Tajvana u nedjelju plovilo dosta blizu jedni drugima u Tajvanskom moreuzu, a neka kineska plovila su prešla centralnu liniju, koja se nezvanično smatra linijom razgraničenja.

‘Jedni pokušavaju preći liniju, drugi im stoje na putu’

Kineske snage „pritiskaju“ liniju, a tajvanska strana ostaje blizu i, tamo gdje je to moguće, onemogućava kineskim brodovima prelazak linije, rekla je ta osoba britanskoj agenciji.

„Dvije strane pokazuju suzdržanost. Jedni pokušavaju preći (liniju), a druga joj stoji na putu“, rekao je, opisujući situaciju igrom „mačke i miša“.

Ministarstvo odbrane Tajvana u izjavi je reklo da više kineskih vojnih brodova, aviona i dronova, simuliraju napad na ostrvo.

Tvrde da su tajvanski avioni u subotu odvratili 20 kineskih letjelica, od kojih je 14 prešlo centralnu liniju, te da je uočeno 14 kineskih brodova koji su bili aktivni oko Tajvanskog moreuza. Naveli su i da tajvanski protivbrodski projektili i Patriot sistemi zemlja-vazduh bili u pripravnosti.

Kineske vježbe, koje se odvijaju na šest lokacija oko ostrva, trebale bi se završiti danas, tvrdi kineska agencija Xinhua.

Tags
Send this to a friend