Planeta

Ko je đavo u Bijeloj kući?

Foto: Twitter

„Čujem da ste inkarnacija samog đavola“, rekao je američki sekretar za odbranu Džim Matis kada je ovih dana u Pentagonu dočekao Džona Boltona, budućeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Sjeidnjenih Američkih Država Donalda Trampa. Bolton se na te riječi samo osmjehnuo, prenosi CNN.

Prošlog četvrtka Tramp je najavio da će, umjesto H. R. Makmastera, na čelo Nacionalnog savjeta za bezbjednost doći Džon Bolton, funkcioner u administraciji Džordža Buša Mlađeg, koga i rijetki prijatelji i mnogobrojni neprijatelji opisuju kao „superjastreba“ američkog intervencionizma. I to sa dobrim razlogom-ne samo da nije bilo američkog rata koji Bolton nije aktivno podržao, nego je riječ o čovjeku koji zagovara i nove ratove, preventivne napade na Iran i na Sjevernu Koreju, uz dalje zaoštravanje odnosa s Rusijom i sa Kinom. Bolton je, štaviše, demantovao novinske izvještaje da je Trampu obećao da neće pokrenuti nove ratove.

Otuda, nikakvo čudo što Džimi Karter, bivši američki predsjednik, upozorava da je imenovanje Boltona „katastrofa“ za Ameriku, a Berni Sanders opominje da „svi treba da budu uplašeni“. Ali ne brinu samo demokrate nego i republikanci, jedan funkcioner Bijele kuće Džordža Buša Mlađeg kaže da je Bolton bio „bez premca najopasniji čovjek za svih osam godina Bušove administracije“.

„Njegovo imenovanje predstavlja pozivnicu za rat, možda i nuklearni rat. Ovo mora da bude zaustavljeno po svaku cijenu“, naglašava on.

„Dobro došli u administraciju Dika Čejnija, zloglasnog Bušovog potpredsjednika”, ironično u magazinu „Forin polisi“ ocjenjuje i profesor međunarodnih odnosa sa Harvarda Stiven Volt, ukazujući time na kontinuitet umjesto na raskid s dosadašnjom politikom.

S druge strane, Eliot Ejbrams, jedan od vodećih neokonzervativnih jastrebova, funkcioner Nacionalnog savjeta za bezbjednost u vrijeme mlađeg Buša, izražava oduševljenje Boltonovim izborom, a Stiven Hedli, Bušov savjetnik za nacionalnu bezbjednost, tvrdi da ne treba isuviše razmišljati o Boltonovom uticaju i ratobornim stavovima, jer njegovo imenovanje zapravo predstavlja pregovaračko sredstvo za Trampa, u smislu poruke — bolje vam je da postupite onako kako vam kažem, da Bolton ne bi uradio ono što želi.

Send this to a friend