Planeta

Palestinski ministar: Međunarodni sud pravde da proglasi izraelsku okupaciju nezakonitom i naglasi neophodnost njenog trenutnog i bezuslovnog okončanja

Foto: Ambasada Palestine u Crnoj Gori

Ministar vanjskih poslova Rijad Maliki iznio je danas predstavku Države Palestine tokom javnog saslušanja Međunarodnog suda pravde o zahtjevu za savjetodavno mišljenje o pravnim posljedicama koje proizlaze iz politike i prakse izraelske okupacije okupiranih palestinska teritorija, uključujući Istočni Jerusalim.

On je pozvao Međunarodni sud pravde da proglasi izraelsku okupaciju nezakonitom i naglasi neophodnost njenog trenutnog i bezuslovnog okončanja.

“Istrage ovog Suda da je okupacija nezakonita i presuda koja povlači pravne posljedice mogu doprinijeti okončanju okupacije i utriti put za pravedan i trajan mir.  Ta budućnost slobode, pravde i mira mogu početi sada i ovdje”, kazao je ministar Maliki, saopšteno je iz Ambasade Palestine u Crnoj Gori.

Govoreći o surovoj stvarnosti sa kojom se suočavaju Palestinci, ministar je rekao da je Izrael Palestincima ostavio samo tri opcije: raseljavanje, pritvor ili smrt.

“Stojim pred vama dok je 2,3 miliona Palestinaca u Gazi, a polovinu tog broja čine djeca, opkoljeno i bombardovano, ubijeno i ranjeno, izgladnjelo i raseljeno. Više od 3,5 miliona Palestinaca na Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusalim, podvrgnuto je kolonizaciji svoje teritorije i rasističkom nasilju koje to omogućuje. Takođe, 1,7 miliona Palestinaca u Izraelu tretiraju kao građane drugog reda u zemlji njihovih predaka. Sedam miliona palestinskih izbjeglica i dalje nema pravo na povratak u svoju zemlju i domove. Dozvoliti da se ovo nastavi je neprihvatljivo. Moralna je i zakonska obaveza da se to što prije okonča. Palestina ostaje najveći test kredibiliteta međunarodnog sistema zasnovanog na zakonima, a čovječanstvo ne može podnijeti njegov neuspjeh”,  kazao je Maliki.

On je pozvao na okončanje dvostrukih standarda u rješavanju palestinskog pitanja, pozivajući Međunarodni sud pravde da podrži pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje.

“Pravo na samoopredjeljenje ne zastarijeva i o njemu se ne može pregovarati, a izraelska okupacija mora bezuslovno prestati”, istakao je Maliki i dodao da su Ujedinjene nacije u svoju Povelju unijele pravo svih naroda na samoopredjeljenje i obećale da će osloboditi svijet od kolonijalizma i aparthejda, ali da je Palestincima decenijama uskraćeno to pravo.

Ministar vanjskih poslova rekao je da je genocid kojem je palestinski narod podvrgnut rezultat decenije nekažnjivosti Izraela, okupatorske sile, i hitno pozvao na okončanje okupatorske prakse i primijenu međunarodnog prava.

“Jedino rješenje koje je u skladu sa međunarodnim pravom jest da se ova nezakonita okupacija odmah, bezuslovno i potpuno prekine”, kazao je ministar vanjskih poslova Maliki.

Tags
Send this to a friend