Planeta

Požari odnijeli devet života u Australiji, vatra i dalje bukti

EPA-EFE/ Mick Tsikas

Najmanje devet osoba je poginulo, 950 domova uništeno, a pet miliona hektara zemljišta je izgorjelo u proteklih par mjeseci u požarima koji bijesne u Australiji.

Najviše je pogođen Novi Južni Vels, gdje je izgorjelo oko 850 kuća.

AP prenosi da su u srijedu u Novom Južnom Velsu, uključujući Sidnej, vremenski uslovi malo povoljniji ali da i dalje širom te australijske države bukti više od 70 požara.

U Novom Južnom Velsu bila je proglašena vanredna situacija koja je na snazi do večeras.

Oko 2.000 vatrogasaca sa 400 vatrogasnih vozila bori se protiv požara. Za vikend se, međutim, predviđaju ponovo više temperature. U nedelju će u Sidneju biti 31 stepen Celzijusa, dok bi u predgrađima mogla da dostigne i 41 stepen.

Australijski premijer Skot Morison je u božićnoj poruci pomenuo dvojicu vatrogasaca, Džefrija Kitona (32) i Endrjua O’Dvajera (36), koji su prošle nedelje poginuli prilikom gašenja požara jugozapadno od Sidneja i obratio se njihovim porodicama.

Morison se našao na meti kritika zato što je u vrijeme požara otišao na odmor na Havaje, sa kojeg se ranije vratio u subotu uveče.

Australijski premijer je juče najavio da će vatrogasci dobrovoljci iz federalnog javnog sektora dobiti plaćeno odsustvo zbog toga što se danima bore sa gašenjem vatrene stihije koja je zahvatila veliki dio zemlje.

Kako je rekao, oni će dobiti još 20 dana plaćenog odusustva pored prava na godišnji odmor i bolovanje.

Send this to a friend