Planeta

Premijer Japana se neće izviniti za Perl Harbor

Šinzo Abe

Japanski premijer Šinzo Abe nema namjeru da uputi izvinjenje tokom predstojeće posjete Perl Harboru gdje će razgovarati sa predsjednikom SAD-a  Barakom Obamom.

“Cilj posjete je znak sjećanja na žrtve rata, a ne upućivanje izvinjenja”, izjavio je portparol japanske vlade Jošihide Suga.

Prema njegovim riječima, to će biti prilika da se budućim generacijama pokaže odlučnost da se ne ponove greške i patnje rata kao i prilika ka pomirenju između Japana i SAD.

Abeova posjeta Perl Harboru dogodiće se nekoliko mjeseci pošto je Obama boravio u istorijskoj posjeti Hirošimi gdje je odao počast stradalima u američkom napadu atomskom bombom ali se nije izvinio.

Obama i Abe bi trebalo da se sastanu u Perl Harboru 27. decembra kada će odati poštu žrtvama.

Premijer Japana će biti prvi predsjednik japanske vlade u posjeti luci koju je Japan napao 7. decembra 1941. godine.

Napad Japana na Perl Harbor doveo je do ulaska Sjedinjenih Američkih Država u Drugi svjetski rat. U napadu su potopljeni brojni brodovi, ubijeno je 2,403 ljudi, a ranjeno više od hiljadu.

Podsjećamo, Obama je u maju ove godine posjetio Hirošimu i prvi je predsjednik koji je to uradio.

SAD su na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine bacile atomsku bombu, što je jedina upotreba nukelarnog naoružanja u istoriji ratovanja. Od te bombe, kao i one bačene na Nagasaki tri dana kasnije, ubijeno je oko 130.000 ljudi.

Send this to a friend