Planeta

Putin: Treba potpisati mir s Japanom

Šinzo Abe i Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je danas da bi Rusija i Japan trebalo da potpišu mirovni ugovor kojim bi i formalno do kraja godine okončali neprijateljstva iz Drugog svjetskog rata.

Japanski premijer Šinzo Abe zalagao se za napredak na tom polju, a dva lidera su se više puta srijetala, i prema navodima, bliže su rješenju nego ikada.

Putin je u obraćanju ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da Moskva i Tokio ove godine treba da potpišu mirovni ugovor a teritorijalni spor da riješe kasnije.

“Hajde da potpišemo mirovni sporazum-ne sada ali do kraja godine, bez preduslova. A poslije ćemo nastaviti da razgovaramo o sporovima kao prijatelji, na osnovu mirovnog sporzauma”, naveo je Putin.

Tokom prethodnih nekoliko godina, Putin i Abe su razmatrali načine za rješavanje višegodišnjeg spora, među kojima je i stvaranje zajedničke ekonomske zone na četiri najjužnija Kurilska ostrva, koje Japan naziva Sjeverne teritorije.

Govoreći na konferenciji, Abe je rekao da se on i Putin slažu da “nije normalno” da dvije zemlje još nijesu potpisale mir.

“Japan i Rusija, i predsjednik Putin i ja, dijelimo isti stav i odlučnost da riješimo teritorijalne sporove. Da bismo to postigli moramo češće da se srijećemo i pronađemo zajedničke pozicije”, izjavio je japanski premijer.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend