Planeta

Šef mornarice na Tajlandu: Nada za spas dječaka je postala stvarnost

Adm Arpakorn Yuukongkaew, šef tajlandske mornarice koja je predvodila akciju spašavanja 12 dječaka i njihovog trenera iz pećine na sjeveru Tajlanda, rekao je za BBC kako je nada postala stvarnost.

“Imali smo malo nade da bi i dalje mogli biti živi, ali morali smo to uraditi, morali smo krenuti naprijed. Malo nade je sve što smo imali i time smo morali raditi”, rekao je Arpakorn.

>>>Slavlje je tek sada potpuno-i spasioci sa Tajlanda izašli iz pećine>>>

On je tokom akcije spašavanje rekao kako spasioci neće stati dok ne pronađu dječake i njihovog trenera.

Podsjećamo, tim od 12 mladih nogometaša je zarobljen u pećini od 23. juna zajedno s trenerom nakon što je ona poplavljena usljed obilnih padavina zbog čega je došlo do odrona i blokade izlaza. Pronađeni su nakon devet dana, a u pećini su proveli ukupno 17 dana.

U složenoj trodnevnoj operaciji spašena su četiri dječaka u nedjelju, četiri u ponedjeljak, a četiri dječaka i trener u utorak. Svi su značajno izgubili na kilaži, a odmah nakon izvlačenja iz pećine prebačeni su u bolnici kako bi se oporavili. Srećom, nema slučajeva ozbiljnih infekcija.

“Nismo sigurno je li ovo čudo, nauka ili nešto drugo ali svi su sada izvučeni iz pećine”, napisali su članovi tajlandske mornarice na Facebook stranici.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend