Planeta

Siriju napustilo više od 210 hiljada ljudi

Ilustracija

Više od 210 hiljada žena, djece i muškaraca napustilo je domove na sjeverozapadu Sirije zbog intenzivnog bombardovanja vladinih snaga.

Sirijske snage bombarduju od kraja novembra provinciju Idlib, poslednje uporište pobunjenika, a prošle nedelje je pokrenuta i kopnena ofanziva.

Sirijska koordinaciona grupa za odgovor objavila je da su 216.632 osobe napustile domove, a da mnogi od njih ne znaju gdje bi tačno otišli.

Mnogi od njih su se uputili ka granici sa Turskom, dodaje ova humanitarna grupa koja je aktivna na sjeverozapadu Sirije.

Prema podacima te grupe, ljudi su pobjegli iz 250 sela i gradova, a 252 civila, među kojima 79 djece, poginulo je u nasilju.

Prije početka kopnene ofanzive prošlog četvrtka, UN su saopštile da je oko 60.000 stanovnika Idliba već izmješteno od početka kampanje bombardovanja.

Na video snimcima koje su objavili aktivisti i opoziciona sirijska civilna odbrana, poznata i kao “Bijeli šlemovi”, vide se nepregledne kolone automobila, autobusa i kamiona kako se kreću ka sjeveru zemlje.

Sirijska koordinaciona grupa za odgovor pozvala je druge humanitarne organizacije da pomognu raseljenim ljudima, kao i međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na Damask i njene saveznike da obustave vojnu kampanju.

Send this to a friend