Planeta

Sjeverna Koreja optužila SAD da ometa dijalog sa Južnom Korejom

ilustracija

Sjeverna Koreja optužila je SAD za pokušaj ometanja dijaloga sa Južnom Korejom, prenijela je novinska agencija “Rodong sinmun”.

Novinska agencija vladajuće partije u Sjevernoj Koreji prenosi da se Vašington priprema da rasporedi svoju stratešku vojnu imovinu na teritoriji Korejskog poluostrva.

“SAD uporno ponavljaju svoje obećanje da neće ukinuti sankcije dok Pjongjang ne odustane od svojih nuklearnih i balističkih programa. To poliva hladnu vodu na atmosferu pomirenja”, navodi se u izvještaju agencije.

“Rodong sinmun” upozorava da Sjeverna Koreja ima razne opcije koje bi mogle biti upotrebljene protiv Vašingtona kad za to dođe vrijeme, prenosi TASS.

Početkom ove godine viđeni su prvi znakovi odmrzavanja odnosa između Pjongjanga i Seula.

Sjeverna i Južna Koreja održale su 9. januara prve razgovore od decembra 2015. godine i saglasile se da Sjeverna Koreja pošalje svoju delegaciju, uključujući i zvaničnike, na Zimske olimpijske igre u južnokorejskom gradu Pjeongčang u februaru.

Seul i Vašington su se saglasili oko zaustavljanja održavanja zajedničkih vojnih vježbi do završetka takmičenja u Pjeongčangu.

Kongresmenka sa Havaja: Tramp treba da razgovara sa Kimom

Američka kongresmenka Talsi Gebard, pozvala je američkog predsjednika Donalda Trampa da direktno razgovara sa sjevernokorejskim liderom Kim Džong-unom, nakon što je na Havajima u subotu došlo do panike zbog lažne uzbune o neporednom napadu balističkom raketom.

Gebardova, iz Demokratske stranke, koja u Predstavničkom domu Kongresa SAD predstavlja Havaje, izjavila je da bi Tramp trebalo da sjedne sa Kimom i razgovara o načinima za uklanjanje takve prijetnje, prenosi južnokorejska agencija Jonhap.

“Apsolutno i momentalno. Narod Havaja sada plaća cijenu decenija lošeg vođenja zemlje, neuspjeha da se direktno pregovara da bi se spriječilo da dođemo do tačke u kojoj smo danas, zbog postavljanja nerealinih preduslova”, rekla je ona u intervjuu za ABC.

Prema njenim riječima, Tramp bi trebalo da razgovara sa Kimom bez postavljanja preduslova, kako bi se razjasnile razlike i izgradio put ka denuklearizaciji.

Ona je kazala i da bi Tramp trebalo da shvati razloge zbog kojih Sjeverna Koreja odbija da razgovara o denuklearizaciji.

“Od presudnog je značaja da okončamo našu politiku ratova kako bismo obijezbedili vjerodostojnu garanciju da SAD neće ići i srušiti režim u Sjevernoj Koreji, tako da mogu da počnu razgovori o denuklearizaciji”, rekla je ona.

 

Send this to a friend