Planeta

Svijet ratuje nazivima ulica

Ilustracija

Amerika i Rusija oživljavaju hladnoratovske igrice provokativnim promjenama naziva ulica, piše “Njujork tajms”. Nazivi ulica mijenjaju se u djelovima Vašingtona i Moskve u kojima su smještene ruska i američka ambasada, da bi bilo “sigurno” da će naziv ulice izazvati nelagodu ili smijeh. Takve situacije postale su svojevrsna praksa u političkom svijetu i neke države su uvjerene da tako prenose snažne političke poruke “suparničkoj strani”.

U Moskvi je predloženo da se nedaleko od američke ambasade ulica preimenuje u “Prvi sjevernoamerički mrtvi kraj”, prenose agencije.

Njujork tajms ističe da su, ipak, takvu praksu preimenovanja ulica započele SAD.

Gradsko vijeće u Vašingtonu 10. januara promijenilo je ime Aveniji Viskonsin, u kojoj se nalazi ambasada Rusije, u Boris Nemcov plaza. Nemcov je bio žestoki kritičar Kremlja i opozicioni političar koji je ubijen nedaleko od zidina Kremlja u februaru 2015. godine, piše Njujork tajms. Ta odluka je neprijatno iznenadila ruske vlasti u Moskvi.

Od 2014. godine senator Ted Kruz pokušava da progura zakon o tome da se promijeni naziv ulice u kojoj se nalazi kineska ambasada. Predložio je da ulica nosi naziv Lui Ksiaobo, po aktivisti za ljudska prava, koji je za svoj rad dobio Nobelovu nagradu za mir. On je preminuo 2017. godine, prenosi CNN.

Turska je preimenovala ulicu u Ankari u kojoj se nalazi ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata i nazvala je po Fahrudin paši, istorijskoj ličnosti koja se našla u sjedištu diplomatskog spora dvije zemlje. Šef diplomatije UAE Abdulah bin Zajed Al Nahajan napisao je prošlog mjeseca na Tviteru da su otomanske snage, na čelu sa Fahrudin pašom, loše postupale prema Arapima i krale rukopise iz Medine, što je naljutilo turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Nakon operacija u Siriji, koja je izazvala tenzije sa Amerikom, Turska je preimenovala ulicu u kojoj se nalazi ambasada SAD. Ulica Nezvota Tandogana sada se zove Ulica Maslinove grančice, po istoimenoj vojnoj operaciji turske vojske u sjeverozapadnoj Siriji, prenosi AP. Prošlog mjeseca Turska je pokrenula operaciju “Maslinova grančica” čiji je cilj da se vojska sirijskih Kurda protjera sa sjeverozapada Sirije, a, kako se navodi, ta vojska je glavni saveznik SAD u borbi protiv takozvane Islamske države.

Send this to a friend