Planeta

Toplotni talas u SAD-a: Najmanje tri žrtve vrućina

Vrućine u SAD

Najmanje tri osobe preminule su zbog talasa toplote u SAD, gdje je u Njujorku i Vašingtonu zabilježeno do 38 stepeni Celzijusa. Ekstremne vrućine zahvatile su Sjedinjene Američke Države, konkretno, Merilend i Arkanzas kao i druge djelove srednjeg zapada i sjeveroistoka zemlje.

Evakuisano je oko 250 ljudi iz jednog staračkog doma, a mnogi javni događaji su otkazani.

Zdravstveni zvaničnici u Merilendu saopštili su da su zbog ekstremnih vrućina ove nedjelje preminuli jedan muškarac u okrugu Prins Džordž i jedna žena u Vorčesteru.

“Apelujem na građane Merilenda da uzmu u obzir uticaj ovog lošeg vremena po svoje zdravlje”, naveo je guverner Merilenda Leri Hogan na Tviteru.

“U Arkanzasu, vrućina je odnijela još jedan život. Riječ je o Miču Petrusu, bivšem ofanzivnom igraču američkog fudbala iz “Njujork džajantsa” i osvajaču Superboula koji je u četvrtak preminuo u 32. godini od toplotnog udara”, rekli su zvaničnici.

Zabilježene su izuzetno visoke temperature, a najviša je izmjerena u glavnom gradu Ajove, Demojnu – 48,3 stepeni Celzijusovih, prenosi ABC.

Upozorenja su izdata za mnoge savezne države u SAD, od Kanzasa do Ohaja i od Sjeverne Karoline do Nju Hempšira.

Američke vlasti navele su da bi danas temperatura na pojedinim mjestima mogla da bude do 45 stepeni zbog čega se savjetuje građanima da ograniče aktivnosti na otvorenom.

Upozorenje na visoku temperaturu izdato je i u nekoliko područja na istoku Kanade.

Send this to a friend