Planeta

Tramp dobija svoj trg u Jerusalimu

Sjedinjene Američke Države otvoriće u ponedjeljak svoju ambasadu u Jerusalimu, uprkos protivljenju međunarodne zajednice i Palestinaca koji najavljuju nove proteste. Jedan trg u blizini ambasade biće preimenovan u Trampov trg, rekao je gradonačelnik Nir Barkat.

Preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim američki predsjednik Donald Tramp obećao je 6. decembra prošle godine, a povezano je s njegovim priznanjem Jerusalima za glavni grad Izraela.

Tim raskidom s dugogodišnjom američkom diplomatskom praksom i međunarodnim konsenzusom oduševio je Izraelce i razbjesnio Palestince.

Otvaranje ambasade poklopilo se sa 70. godišnjicom, po gregorijanskom kalendaru, osnivanja Države Izrael. Dan poslije, Palestinci obilježavaju “Nakbu” (“Katastrofu”, na arapskom), egzodus stotina hiljada svojih sunarodnika koji su 1948. protjerani ili su pobjegli iz svojih domova.

Tramp je izrazio želju da bude prisutan na otvaranju ambasade, koja će se privremeno nalaziti u zgradi američkog konzulata u četvrti Arnoni, dok se ne sagradi nova zgrada na još nepoznatoj lokaciji.

No ipak neće doći, a umjesto njega u Jerusalim će doputovati njegova ćerka Ivanka sa suprugom.

 

Send this to a friend