Planeta

Tramp: Savez SAD i Japana je kamen temeljac za mir u Pacifiku

Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da su SAD posvećene bezbjednosti Japana, insistirajući na “veoma duboke” prijateljske odnose izmedju dve zemlje.

“Savez između SAD i Japan predstavlja kamen temeljac za mir i stabilnost u regionu Pacifika”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare s premijerom Japana Šinzom Abeom, koji se nalazi u posjeti Vašingtonu.

Japanski mediji prenijeli su ranije da Abe planira da Trampu tokom sastanka predloži inicijativu za sveobuhvatnu ekonomsku saradnju kojom bi bilo otvoreno stotine hiljada radnih mjesta u SAD.

Tramp je Abeu rekao da ekonomska razmjena izmedju dvije zemlje treba da bude “slobodna i recipročna”.

“SAD žele trgovinsku vezu s Japanom, i to slobodnu, pravednu i uzajamnu, tako da obje zemlje imaju koristi od toga”, rekao je američki predsjednik.

Abe je na istoj konferenciji za novinare rekao da će privredni rast na području Azije i Pacifika u okviru investicija i slobodne trgovine biti od velikog značaja i za Japan i za SAD.

Japanski premijer je, poslije britanske premijerke Tereze Mej, drugi strani zvaničnik koga je Tramp primio otkako je 20. januara zvanično stupio na dužnost.

Abe je nedavno u parlamentu, na pitanje o planovima razgovora sa Trampom, rekao da japanske kompanije daju značajan doprinos američkoj ekonomiji i da i Japan ima koristi od ekonomskog rasta SAD.

Tramp je konferenciji za novinare rekao i da je juče imao “veoma srdačan” telefonski razgovor s kineskim predsjednikom Si Djinpingom.

“Mislim da ćemo s tom zemljom (Kinom) imati dobru saradnju a to će biti puno od koristi i Japanu”, rekao je američki predsednik i dodao da je uvjerio Kinu da će poštovati princip “jedinstvene Kine” prema kojoj se zabranjuju zvanični diplomatski odnosi inostranstva s Tajvanom.

Send this to a friend