Planeta

Tramp se nada dijelu saudijskog bogatstva

Američki predsjednik Donald Tramp i saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman sastali su se u Bijeloj kući.

Glavne teme su bile jačanje ekonomske saradnje, prodaja američkog oružja Saudijskoj Arabiji, iransko nuklearno pitanje i zalivska kriza.

“Veze vjerovatno nikada nisu bile tako dobre, dobro se razumijemo”, rekao je američki predsjednik primajući novog prvog čovjeka najvećeg svjetskog izvoznika nafte.

Pokazujući novinarima u Ovalnoj sobi velike panoe sa podacima i fotografijama vojne opreme koju su Sjedinjene Američke Države prodale Saudijskoj Arabiji, Tramp je dugo govorio o uticaju te trgovine na američku ekonomiju.

“Saudijska Arabija je veoma bogata zemlja i nadam se da ćete dio tog bogatstva dati SAD u obliku radnih mjesta i kupovine najbolje vojne opreme koja postoji u svijetu”, dodao je Tramp.

Američki predsjednik i saudijski prijestolonasljednik su razgovarali o prošlogodišnjem dogovoru o saudijskim investicijama u SAD vrijednim 200 milijardi dolara, uključujući veliku kupovinu američke vojne opreme.
Tramp je rekao da će to doprinijeti otvaranju 40.000 radnih mjesta u SAD.

Mohammad bin Salman, koji je 39 godina mlađi od Trampa, istakao je dugu istoriju savezništva između dvije zemlje.

“Mi smo najstariji saveznici SAD-a na Bliskom istoku s više od 80 godina savezništva i velikih interesa, političkih, ekonomskih i bezbjednosnih. Osnova ovog odnosa veoma je velika i duboka”, rekao je bin Salman.

Posjeta Bin Salmana prva je u nizu bilateralnih sastanaka sa zvaničnicima zalivskih zemalja koje američki predsjednik planira da održi narednih mjeseci.

Saudijski prestolonasljednik biće u SAD dvije sedmice, tokom kojih će se sastajati sa političarima i poslovnim liderima kako bi “rehabilitovao” sliku Kraljevine u Americi, tvrde analitičari.

Send this to a friend