Planeta

Tramp uvjeren da njegova retorika spaja ljude

Tramp, FOTO: EPA

Američki predsjednik Donald Tramp odbacio je kritike koje se odnose na njegovu retoriku, za koju mnogi smatraju da unosi podjele među ljudima i stvara predrasude, tvrdeći upravo suprotno, da njegova retorika “spaja ljude”.

“Moja retorika spaja ljude. Naša zemlja je jako uspješna. Kina nije uspješna zemlja pogledate li situaciju sa trgovinom”, kazao je američki predsjednik prije posjete gradovima u kojima je ovih dana došlo do masovnog krvoprolića.

Tramp je dodao da se trudi da se izbjegne politizovanje tragedija. On je rekao da vjeruje da postoji politički motivisana želja za detaljnijim provjerama onih koji žele da kupe oružje, insistirajući i dalje na tome da je problem u mentalnoj bolesti napadača.

“Zabrinut sam rastom bilo koje vrste mržnje, ne volim je”, kazao je Tramp pritisnut pitanjima novinara ispred Bijele kuće, ponovno naglasivši da se protivi ilegalnoj migraciji.

Tramp je u više navrata u vrlo negativnom kontekstu govorio o ilegalnim migrantima pa mnogi ocjenjuju da je svojim govorima postakao negativne emocije prema migrantima pa i bjelački rasizam, koji je bio prisutan posljednim oružanim napadima u SAD-u.

Istovremeno, brojne javne ličnosti pozivaju američkog predsjednika da se ozbiljnije pozabavi problemom dostupnosti oružja, ali on istrajava na tome da se moraju bolje provjeravati podaci o kupcima oružja, zaobilazeći problem dostupnosti oružja, čime ide na ruku jakom američkom lobiju koji podržava i promoviše posjedovanje oružja.

Send this to a friend