Planeta

U Pekingu počelo zasijedanje Svekineskog narodnog kongresa

Foto: Twitter

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je danas na otvaranju godišnjeg zasijedanja Svekineskog narodnog kongresa u Pekingu da je Kina ostvarila solidan napredak u borbi protiv epidemije korona virusa, ali mora “udvostručiti napore da bi ispunila ciljeve i zadatke za ekonomski i društveni razvoj ove godine”.

Li je izbijanje epidemije nazvao najvećim izazovom javnog zdravstva od osnivanja Narodne Republike Kine 1949. godine i rekao da Kina želi da osnaži saradnju sa drugim zemljama u borbi protiv novog korona virusa.

“Kina želi da održi međunarodni sistem, sa Ujedinjenim nacijama u osnovi, i međunarodni poredak zasnovan na međunarodnom pravu”, poručio je Li.

On je takođe rekao da će se Kina “suočiti sa određenim faktorima koje je teško predvidjeti zbog pandemije i globalnih ekonomskih uslova”.

Kako prenosi Rojters, predsjednik Kine Si Đinping i drugi najviši lideri pojavili su se danas bez maski pred oko 5.000 delegata.

Delegati koji su doputovali iz svih krajeva zemlje morali su da imaju više testova na korona virus i oni su raspoređeni po hotelima, dok su medijski događaji i govori organizovani online. Ali na otvaranju u Velikoj sali naroda nije bilo znaka društvenog distanciranja, a delegati su sjedeli jedan pored drugog, kao i obično.

Zbog pandemije se zasjedanje najvišeg zakonodavnog tijela održava u maju umjesto u martu.

Na početku zasijedanja prisutni su minutom ćutanja odali poštu preminulima od korona virusa.

Send this to a friend