Planeta

Za eru poslije kovida: U Kini niče novi grad

Foto: Pixabay

Jednom arhitektonskom studiju iz Barselone kineske vlasti povjerile su projektovanje potpuno novog grada koji će, u doba poslije COVID-19, svojim stanovnicima pružati sve pogodnosti za život u slučaju novih pandemija.

Grad, nazvan Sjongan, nalaziće se u blizini Pekinga a, između ostalog, odlikovaće se stambenim blokovima izgrađenim od drveta, malim poljoprivrednim gazdinstvima na krovovima zgrada i korišćenjem obnovljivih izvora energije.

Kako navodi Rojters, stanovi će imati velike balkone, a u slučaju uvođenja ograničenja kretanja zbog eventualnih pandemija, stanari će imati dovoljno prostora za obavljanje svakodnevnih radnih obaveza od kuće.

Zahvaljujući instaliranim zajedničkim 3D štampačima, neke od resursa potrebnih za život stanovnici ovog grada budućnosti će sami moći da proizvode.

Namjera arhitekata je da grad predstavlja novi standard koji će, u eri poslije COVID-19, moći da se primjenjuje i drugdje u svijetu, a u njegovoj promociji učestvuje i kineski predsjjednik Si Đinping.

Glavni arhitekta Vinsente Gvaljar ističe da se predloženim rješenjem stvara novi život u gradskim sredinama koji će biti zasnovan na cirkularnoj bioekonomiji.

Send this to a friend