Planeta

Za sudnji dan dovoljno i stotinu raketa

Velikim silama je sasvim dovoljno po 100 nuklearnih projektila da unište mnoge zemlje, a oni ih imaju ukupno 15.000, pokazuje najnovije istraživanje.

Stotinu bačenih projektila na gusto naseljeno područje Kine ubilo bi odmah više od 30 miliona ljudi. Takav veliki napad doveo bi do pada temperature i padavina, te uništio ozonski omotač.

Ali, to nije konačan broj onih koji bi stradali.

Drastično bi pala proizvodnja hrane, a uništena bi bila i industrija. Manjak hrane i glad doveli bi do nasilja, koje bi moglo odnijeti ogroman broj novih života.

Istraživači su analizirali scenarije u napadu sa 7.000, 1.000 ili 100 projektila, te posljedice na okolinu koje bi pogodile čak i populaciju zemlje koja je napala, odnosno ispalila nuklearne rakete.

Studija se temelji na korištenju bombi od 15 kilotona, što je otprilike snaga bombe bačene na Hirošimu.

Međutim, današnji nuklearni projektili daleko su snažniji i često im je snaga od 100 do 500 kilotona, prenose portali.

Veliki nuklearni napad na neku zemlju imao bi razorne posljedice i za pogođene oblasti i za agresora, otkriva studija.

Čak i u najboljem slučaju, veliki napad imao bi globalne posljedice sa desetinama milioma mrtvih u prvom udaru, te masovnim nestašicama, prenosi Daily Mail.

“Stotinu projektila bilo bi sasvim dovoljno za nuklearno odvraćanje, ali i izbjegavnje posljedica, koje bi ubile i stanovnike zemlje koja je ispalila rakete”, zaključuje Džošua Pirs sa Tehnološkog univerziteta u Mičigenu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend