Region

Gruevski optužuje Zaeva: Predavao je prisluškivane razgovore Sofije

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski optužio premijera Sjeverne Makedonije Zorana Zaeva da je od 2014. do 2017. Bugarskoj dostavljao telefonske razgovore.

Prema tvrdnjama Gruevskog, koji je pobjegao iz Skoplja i sada se nalazi u Mađarskoj, Zaev je to radio tokom zvaničnih posjeta Bugarskoj, a dostavljao je telefonske razgovore članova tadašnje makedonske vlade.

Kako piše portal Plusinfo iz Skoplja, Gruevski tvrdi da je tu potvrdu dobio u jednom razgovoru sa neimenovanim bugarskim poslanikom u Evropskom parlamentu u Briselu.

Komentarišući aktuelna sporenja između Skoplje i Sofije o porijeklu Goce Delčeva, Gruevski je naglasio da je jedna od mogućih strategija makedonske strane da prihvati da je “Goce bio Bugarin, ali da se borio za slobodnu Makedoniju”.

Prema riječima Gruevskog, cilj sporazuma sa Bugarskom bio je upravo istorijsko pitanje, odnosno teza da je Delčev Bugarin koji se borio za Makedoniju i da će aktuelna makedonska vlast to prihvatiti, ali da još traži adekvatnu formulaciju.

“Zar mislite da Socijaldemokratski savez nije bio svjestan da ukoliko potpiše sporazum sa Bugarskom, onako kako su susjedi zahtijevali, da će doći do ovog trenutka? Pa cilj sporazuma je upravo ovo. Prijateljtvo je bilo samo oblanda koja bi u javnosti zvučala proevropski, iako su takvi dogovori poznatiji iz vremena komunističkih režima. Zapravo naši susjedi nisu krili da im je pitanje oko istorije najvažnije u dogovoru”, napisao je Gruevski u svojoj Fejsbuk objavi.

Send this to a friend