Region

Josipović: Bošnjaci se boje raspada, a Hrvati majorizacije

Josipović

Rezultati izbora u BiH, kao i tenzije nastale nakon njih podsjetili su na dobro znane nesuglasice u odnosima nacionalno obojenih političkih elita. To je ocijenio u intervjuu za “Oslobođenje” bivši predsjednik Hrvatske Ivo Josipović.

“Bošnjaci se boje raspada države, a Hrvati majorizacije i de facto prelaska iz statusa konstitutivnog naroda u nacionalnu manjinu. Rat je ostavio duboke traume i nepovjerenje. Te probleme i strahove možete riješiti samo vi u BiH”, rekao je Josipović.

Nezadovoljstva su se, kaže, produbila, a zaoštrili odnosi sa susjedima, ali je uprkos tome, dodaje, ovo dobar trenutak da vodeći političari pokušaju da okrenu stranicu i razumiju strahove i želje “onih drugih” i pronađu kompromis koji bi barem za jedan ili dva izborna ciklusa omogućio Bosni i Hercegovini potrebne reforme i približavanje Evropskoj uniji.

On smatra da je jedan od važnih problema nepovjerenje koje postoji i koje onemogućava unutrašnji dijalog, odnosno “trijalog”, o veoma važnim problemima koje BiH treba da riješi da bi se odmakla od rata, straha i stalne političke napetosti.

“Nakon što se malo stišaju postizborne strasti, valjalo bi svima da sjednu za sto, jer dugotrajna nezadovoljstva i tenzije mogu donijeti opasne posljedice”, uvjeren je Josipović.

Nažalost, ocjenjuje da aktualni odnosni između BiH i Hrvatske nisu dobri, a otvorena pitanja sukcesije, rata i poslijeratnog perioda dobijaju novu dimenziju u odnosima nakon izbora.

“Hrvatska službena politika se nepotrebno i neprilično javno angažovala na mogućoj promjeni izbornog zakonodavstva u BiH. Agitovanje Grabar Kitarović kod Erdogana i Putina, još uz svu medijsku pompu, ne samo da nije moglo dati rezultat nego je stvorilo lošu sliku o Hrvatskoj”, kaže Josipović.

Podsjeća da je u jednom intervjuu ranije hrvatsku politiku prema BiH i očekivanjima većine hrvatskog naroda u toj zemlji nazvao paradnom. Ističe da je pogrešno iritirati i BiH i međunarodnu javnost izjavama koje se mogu shvatiti kao miješanje u unutarnje poslove BiH.

“Mislim da bi hrvatska politika, razumijevajući strahove i želje većine hrvatskog naroda, mogla i morala pomoći građenjem mostova, razgovorima koji nisu u javnosti iritantni. Hrvatska sigurno neće pritiscima učiniti da se u BiH riješe komplikovani odnosi u kojima su, možda paradoksalno, svi na neki način u pravu, a istovremeno u krivu”, naveo je.

Josipović smatra i da bi rasprave o suviše važnim političkim problemima u BiH trebalo da počnu pokušajem da se razumije i druga strana.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend