Region

Kako je pao hrvatski Eskobar

Akcija hapšenja međunarodne kriminalne grupe na čelu sa Stjepanom Prnjatom poznatijim kao hrvatski Eskobar, jedna je od najzahtjevnijih koju je spovela hrvatska policija, rečeno je danas na preskonferenciji u Zagrebu.

U akciji kodnog imena “Nana” uhapšeno je devet osoba u Hrvatskoj i Sloveniji, dok je u Rijeci ijviše od 100 kilograma kokaina porijeklom iz Južne Amerike.

Prva hapšenja dogodila su se u sredinom prošle nedjelje, a pored Prnjata koji se sumnjiči da je na vrhu narko piramide, uhapšeno je još šest džavljana Hrvatske, među kojima i jedan diplomirani kriminolog sa završenom Višom policijskom školom.

Uhapšeni su i Mario Boet (58) iz Amsterdama, državljanin Holandije, formalno drugi na listi optuženih u narko lancu, zatim Albernis Trujiljo Saria (48), Kolumbijac sa španskim državljanstvom, Mirko Živanović (43) rodom iz Bijeljine (BiH) koji ima i holandsko državljanstvo.

Kako je rečeno na današnjoj pres konfereciji u Zagrebu, pojedine osobe iz grupe predmet su interesovanja hrvatske policije već deset godina, a do hapšenja je došlo tek nakon godinu dana koordinirane akcije koju je hrvatska polkcija spovela u saradnji sa slovenačkom, austrijskom, panamskom, španskom i njemačkom policijom, kao i EUROPOL-om i američkom agencijom za narkotike DEA.

Kako je pao hrvatski Eskobar?

Brod sa kontejnerom u kojem je kokain bio skriven stigao u u riječku luku 3. marta. Pošljika je bila sakrivena među metalnim otpadom u kontjeneru.

“U sadržaju metalnog otpada našli smo 100 kilograma kokaina koji je bio sakriven kako bi se spriječila detekcija. U 20 tona metalnog otpada bio je skriven kokain. Bili su hermetički zatvoreni i obloženi krpom od jute kako ne bi došlo do uništenja materije unutar paketa. Poslali smo kokain u centar za vještačenje”, rekao je danas Dražen Rastović iz zagrebačke policije.

Kako navodi “Jutarnji list”, prethodno policije nekoliko zemalja tajno su snimala telefonske razgovore osumnjičenih, njihovo kretanje je nadzirano, a praćeno je i kretanje kontejnera za koji se sumnjalo da je u njemu droga.

Ko je Stjepan Prnjat?

Vođa kriminalne grupe Stjepan Prnjat, rodom je iz Zenice. U kriminalne poslove ušao je nakon što se kao mladić preselio u Frankfurt, a od devedesetih se bavi prodajom droge.

Portal 24sata.hr piše da su svi sa kojima se Prnjat susrijetao tvrdili da je bio miran, staložen i uglađen gospodin i nikome nije palo ni na kraj pameti da vodi paralelni život. Inače, po zanimanju je metalski radnik, zvanično nezaposlen, ali u tajnoj ulozi šefa međunarodnog lanca švercera droge uspio od 2000. do 2007. da zaradi 14 miliona eura koje je uglavnom ulagao u lusuzne nekretnine.

Mediji su ga prozvali “hrvatski Eskobar” nakon što je krajem oktobra 2007. uhapšen u Njemačkoj pod optužbom da je bio šef narkohobotnice koja je tržište evropskih zemalja snabdijevala kokainom.

Prnjat, koji je u Italiji odslužio desetogodišnju zatvorsku kaznu za šverc kokaina, a kojem se u Zagrebu trenutno sudi sudi zbog pranja 2,5 miliona eura od prije 12 godina, uhapšen je u Sloveniji. Zanimljivo je da je po izlasku iz italijanskog zatvora živio uzorno. Zvanično, posljednje dvije godine proveo je na uslovnoj slobodi radeći u skloništu za beskućnike u Raveni, a očigledno je u međuvremenu planirao povratak u “biznis”.

Planirao veće pošiljke

Kako je policija utvrdila, Prnjat je u januaru prošle godine pokrenuo novu operaciju trgovine kokainom i to velikih razmjera.

Iz tajno snimljenih telefonskih razgovora istražitelji su zaključili da je kontejner sa 100 kilograma koji je zaplijenjen u Rijeci bio tek prva probna pošiljka, a da je u budućnosti dogovoreno prebacivanje novih pošiljki, koje su trebalo da teže najmanje 100 kilograma, pa čak i pola tone kokaina.

Prnjat je, sumnjaju hrvatska policija i USKOK, čitavu operaciju osmislio tako da krijumčarenje izgleda kao kupovina razne robe iz Južne Amerike za Hrvatsku. Deklaracije na kontejnerima tako su uz već pomenuti metalni otpad trebalo da budu za limun, ananas i banane.

Zarada bi takođe bila deseterostruka. Kilogram kokaina u Kolumbiji plaćen je 3.000 eura, a cijena po kojoj je trebalo da bude prodat na području Holandije, Italije, Slovenije i Hrvatske bila je od 20.000 do 33.000 eura po kilogramu.Prva isporuka bila je unapred plaćena. Prnjat je za nju uzeo 300.000 eura u Južnoj Americi, a njenom prodajom trebao je da zaradi najmanje dva miliona.

Takođe, iz prisluškivanih razgovora otkriveno je da je Prnjat kupovinu droge dogovarao sa nepoznatim muškarcem po imenu Pablo, kojeg je Prnjat u razgovorima sa ostalim članovima grupe opisivao kao visoko rangiranu osobu u južnoameričkom narkomiljeu.

Svjedok: Prnjata je u Kolumbiji čuvala kolumbijska vojska

Tokom prethodne istrage nakon koje je Prnjat osuđen na deset godina zatvora u Italiji, neimenova žena svjedočila je o jakim vezama koje je hrvatski Eskobar imao u Kolumbiji.

Prnjat se pojavio i dokumentarnom filmu “Meno male è lunedì” (Konačno, ponedjeljak) koji govori o zatvorenicima iz bolonjskog zatvora Doza u kojem je robijao deset godina.

“Prnjata je u Kolumbiji čuvala kolumbijska vojska. Kada smo sletjeli u Kartagenu, već nas je čekao sa vojnicima. Vojska je tamo morala da se plati, jer bismo svi bili mrtvi da nas oni nisu čuvali. Prnjat je lično odlazio u laboratorije, u prašumu, kako bi se uverio da je roba odgovarajućeg kvaliteta”, rekla je ona.

Žena, koja svoj iskaz nije željela da ponovi na suđenju, rekla je da su Prnjat i njegova grupa umjeli i prespavaju u prašumi, jer im je bilo jako važno da je proizvođač napravio tačno ono što su tražili.

“Jednom sam i ja bila sa njima, jer me zanimalo kako to izgleda. Vidjela sam velike kotlove u kojima se kuva kokain i koji se na kraju pretvara u velike kocke. Međutim, tu bi kocku zatim pretvarali u tamnu tečnost, a rekli su mi da je to prvi put da će kokain u obliku te tamne tečnosti neko prevesti u Evropu”, rekla je tokom istrage.

Send this to a friend