Region Zelenski t6vrdi

Nije bilo ucjena u telefonskom razgovoru sa Trampom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je danas da nije bilo ucjena za vrijeme telefonskog razgovora sa Donaldom Trampom koji je doprineio pokretanju istrage za opoziv američkog predsjednika, prenosi AP.

U odgovoru na pitanje novinara Zelenski je rekao da je tek poslije razgovora sa Trampom 25. jula saznao da je Amerika blokirala vojnu pomoć Ukrajini vrijednu više stotina miliona dolara.

“Nismo o tome razgovarali u julu”, rekao je Zelenski i dodao da vojska nije bila tema razgovora.

On je govorio danas tokom neuobičajenog cjelodnevnog medijskog maratona u Kijevu, dok raste broj pitanja o njegovom djelovanju kao predsjednika. Tramp je prilikom razgovora tražio od Zelenskog da ispita njegovog demokratskog rivala Džoa Bajdena, proizilazi iz grubog transkripta razgovora koji je dala Bela kuća.

Demokrate u američkom Kongresu vjeruju da je Tramp koristio vojnu pomoć da izvrši pritisak na Ukrajinu i da pomogne sebi za reizbor na predsjedničkim izborima iduće godine.

Tramp je rekao da je vojna pomoć zamrznuta zbog zabrinutosti oko korupcije u Ukrajini, ali taj potez je podstakao kritike Kongresa i novac je oslobođen u septembru.

Telefonski razgovor Trampa i Zelenskog u julu ključni je za istragu o opozivu, i doveo je Zelenskog u nezgodan položaj jer ga pokazuje kao nekog ko želi da udovolji Trampu i kritičnim evropskim partnerima.

Zelenski nije rekao da li Ukrajinci imaju drugačiju verziju transkripta. On je rekao da je mislio da će poziv dovesti do susreta sa Trampom i da je želio da američki predsjednik dođe u Ukrajinu. Zelenski je rekao da je za njega ključno pitanje bilo da se ubijedi Bijela kuća da promijeni retoriku o Ukrajini kao korumpiranoj zemlji kojoj se ne može vjerovati.

Rekao je da je imao nekoliko poziva sa Trampom, ali je bio ljut kada su novinari ponavljali pitanja o njihovom odnosu.

“Mi smo nezavisna zemlja, imamo odnose sa mnogim zemljama, ne samo sa SAD”, rekao je Zelenski.

Kako navodi agencija AP, Tramp je tražio pomoć na dva fronta. Prvi se odnosi na njegove tvrdnje da je Ukrajina bila u savezu sa demokratama da bi osujetili njegovu predsjedničku kampanju 2016. godine. Nisu se pojavili dokazi o takvom planu.

Istovremeno, Tramp traži od Ukrajine da istraži moguće nelegalne radnje Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio u upravnom odboru ukrajinske naftne kompanije. Tramp je rekao da SAD apsolultno imaju prava da pitaju strane vođe da istraže slučajeve korupcije, mada niko nije dao dokaze o krivičnom djelovanju Bajdenovih.

Send this to a friend