Region

Radončić: Migrantska kriza je i bezbjednosno pitanje

Fahrudin Radončić

Migrantska kriza nije samo humanitarna, već i sigurnosna, te joj se na taj način treba i pristupiti,  ocijenio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, Fahrudin Radončić nakon sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske, Davorom Božinovićem u Zagrebu.

Radončić je rekao da se Bosna i Hercegovina, kao jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope, susreće sa izuzetno teškim problemom, te da su bh. službe na granici kapaciteta.

“Nama je najveći broj ljudi dolazi iz Pakistana, Alžira, Maroka… Ekonomske migracije nisu humanitarno pitanje. Mi poštujemo humanitarno postupanje s tim ljudima. Ali mi imamo problem što su naši partneri iz Evropske unije dali 93 odsto humanitarnim organizacijama, a sedam odsto sigurnosnim agencijama da se riješi kriza. Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledavaju sve dimenzije krize”, rekao je Radončić.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, Davor Božinović je naglasio kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, sa više od hiljadu kilometara granice, treba da sarađuju na dnevnoj bazi.

“To od nas očekuju građani BiH i Hrvatske. Radujem se da smo prošli kroz sva relevantna pitanja. Njihova implementacije će uslijediti vrlo brzo. Naši saradnici će uspostaviti dodatne aktivnosti. Sarađivat ćemo na posebnim sastancima po određenim segmentima policijskog posla. Svi sigurnosni izazovi su transnacionalni. Mi ukoliko želimo biti učinkovitiji moramo shvatiti da je naša saradnja nužnost”, rekao je Božinović.

Navodi se kako su se posvetili i pitanjima ilegalnih migracija te kako su njihove analize podudarne.

“To je jedno područje saradnje koje moramo dodatno ojačati. Ne možemo se dovesti u situaciju da krijumčari bolje sarađuju između sebe nego mi”, istakao je ministar Božinović.

Hrvatska će ove godine održati poseban sastanak ministarski na nivou članica EU, ali i ministara iz jugoistočne Evrope.

Send this to a friend