Region

Tri propusta Praljku omogućila samoubistvo

Službe bezbjednosti napravile su najmanje tri velika propusta koja su omogućila Slobodanu Praljku da počini samoubistvo, piše “Jutarnji”.

Kako navode, prvi propust napravljen je već u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu kada Praljka nisu detaljno pregledali pri izlasku iz pritvora.

Sagovornici “Jutarnjeg” su uvjereni da je bočicu s otrovom Praljak ponio iz pritvora u odijelu koje je u srijedu ujutru dobio za odlazak u sudnicu.

“Drugi je propust nedovoljan pregled pri ulasku optuženih u zgradu Suda, a treći, najveći, jeste nedostatak stražara u samoj sudnici koji bi spriječili Praljka da iz džepa izvadi bočicu i ispije otrov”, piše Jutarnji.

Suđenje šestorici Hrvata u “slučaju Prlić” prekinuto je kada je Praljak popio otrov, nakon što mu je izrečena kazna od 20 godina zatvora. On je potom je on ustao, rekao da odbacuje presudu i navodno “popio nešto iz male čašice”.

“Slobodan Praljak nije ratni zločinac, s prezirom odbijam vašu presudu”, kazao je Praljak.

>>>Slobodan Praljak popio otrov u Hagu, pa preminuo u bolnici<<<

Njegova braniteljka je rekla da je “popio otrov”, a nekoliko trenutaka kasnije su spušteni zastori i prekinut direktan prenos iz sudnice.

>>>Presuda u sjenci Praljakove smrti, Hrvatima 111 godina zatvora<<<

Tribunal u Hagu prethodno je potvrdio postojanje udruženog hrvatskog zločinačkog poduhvata s ciljem etničkog čišćenja djelova BiH.

Ž.N.

Send this to a friend