Svijet

Remete planove terorista: Racije u Sidneju

sidnej.jpg

Autralijske policijske snage za borbu protiv terorizma izvode racije širom nekoliko sidnejskih predgrađa s namjerom da poremete planove za “terorističke napade”.

“Ove operacije su osmišljene da poremete i spriječe planove za vršenje teroristickih napada u Australiji”, rekao je premijer te zemlje Malkom Ternbul.

Australijski izdavač novina Njuz Ltd javio je da je do 40 pripadnika interventne policije viđeno kako upada u kuću u gradskom naselju Suri Hils, prenosi Rojters.

Australijska federalna policija saopštila da se racije Udruženog tima za borbu protiv terorizma u četiri predgrađa u različitim djelovima grada “odnose na aktuelnu istragu”.

Ni kancelarija Ternbul ni australijska federalna policija nisu željeli da daju dodatne informacije jer su racije još u toku.

“Javnost bi trebalo ponovo uvjeriti da naše obavještajne i bezbjednosne agencije neumorno rade kako bismo bili bezbjedni”, naglasio je Ternbul.

Australija je na oprezu od napada od 2014. godine zbog ekstremista koji se vraćaju sa Bliskog istoka ili njihovih pristalica.

Australijske vlasti saopštile su da su osujetile niz potencijalnih napada od tada, ali je bilo nekoliko “usamljenih” napada.

Oko 100 ljudi je otišlo iz Australije za Siriju kako bi se borili u redovima organizacija kao što je Islamska držzava, saopštilo je australijsko Ministarstvo za imigracije prošlog mjeseca.

Send this to a friend