Svijet

Teheran: Uzvratitćemo na svaku akciju protiv iranske vojske

Foto: vosizneias.com

Službeni Teheran je obećao da će uzvratiti na svaku akciju protiv iranske vojske i optužio SAD da krši duh nuklearnog sporazuma koji su 2015. godine potpisali Iran i šest svjetskih sila.

Očekuje se da će predsjednik Donald Tramp, kasnije u petak, učiniti dugo najavljivan korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu čime će zauzeti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali i poremetiti američke odnose sa europskim saveznicima.

“Iran će snažno odgovoriti na bilo kakvu akciju protiv njegove vojske, uključujući i postrojbe revolucionarne garde”, izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova za javnu televiziju.

Dodao je da će Iran nastaviti jačati svoju obranu, uključujući balistički program.

Tramp bi trebao objaviti da nuklearni sporazum s Iranom neće potvrditi u idućem obraćanju Kongresu o tom pitanju.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran ugovor i je li posljednja u nacionalnom interesu SAD-a.

Tramp je odavno taj sporazum nazivao “najgorim u istoriji” Sjedinjenih Država jer smatra da je štetan za američke interese.

Neki američki dužnosnici smatraju da Tramp neće najaviti potpuno povlačenje iz sporazuma, ali bi mogao objaviti neku vrstu akcije protiv Iranske revolucionarne garde.

Američke sankcije protiv te formacije mogle bi ozbiljno naštetiti, jer Čuvari revolucije nadziru znatne dijelove iranske vlasti.

Send this to a friend