Igrice

Kultna video igra upravo je postala najskuplja ikada prodata

Rijetka kopija kultne video igre “Super Mario Bros”, koju je Nintendo objavio davne 1985. godine, prodata je na aukciji za gotovo nevjerovatnih 100.150 američkih dolara.

Igra, koju je aukcijska kuća Heritage Auctions ponudila na prodaju, dio je prve edicije koja se na tržištu pojavila 1985. i 1986. godine.

Primjerak igre prodat je u originalnom fabričkom pakovanju, kao “jedina poznata kopija igre koja je bila zatvorena originalnom naljepnicom”.

Igra je bila namijenjena igranju na osmobitnoj Nintendo Entertainment System (NES) konzoli.

“Super Mario Bros” je, za protekle tri decenije, objavljivan u više od 10 izdanja. Različita izdanja, u periodu od 1985. od 1994. godine, pratila su i različita pakovanja, odnosno kutije u kojima je kertridž isporučivan.

Ono što prvu ediciju, iz koje potiče primjerak sa rekordnom cijenom, čini jednstvenom u odnosu na kasnije, je to što pakovanje nije bilo uvijeno u cjelofan, već je kutija na vrhu imala samo malu crnu naljepnicu sa natpisom “Nintendo”, podsjeća TechCrunch.

Igra je postala popularna širom svijeta tek sa izdanjem iz 1986. godine, kada je “štampana” u mnogo većoj seriji, što je takođe jedan od faktora koji su ovo prvo “maloserijsko” izdanje učnili toliko skupim.

Inače, stanje njene očuvanosti igre je, na skali od 1 do 10, dobilo ocjenu 9,4.

Igru su udruženim sredstvima zajednički kupili jedan diler starog novca, nekoliko kolekcionara video igara, kao i osnivač aukcijske kuće.

Send this to a friend