Igrice

Programer završio iza rešetaka zbog hakovanja igrice

Južnokorejski programer koji je napisao program za varanje u videoigri Overwatch osuđen je na 12 mjeseci zatvora. “Cheat” aplikacija za popularnu igru za više igrača zaradila mu je oko 180.000 dolara.

Haker je, međutim, počinio krivično djelo, prekršivši južnokorejski Zakon o promociji gejming industrije, kao i Zakon o zaštiti informacija i komunikacije.

Dosadašnje mjere za hakovanje Overwatcha uglavnom su se svodile na uslovnu kaznu i prilično visoke novčane iznose, ali povećana profitabilnost hakovanja onlajn igara podstakla je zakonodavce da kaznu dramatično povise.

Pored 12 mjeseci zatvora, haker će dobiti i dvije godine uslovne kazne.

Južna Koreja je u 2016. godine kriminalizovala pravljenje i distribuciju aimbotova, programa koji igračima omogućavaju automatsko ciljanje u igri, “wall hackova”, programa koji omogućavaju prolazak kroz zidove i niz drugih servisa za varanje u igrama.

Godinu dana nakon uvođenja zakona, cijena hakovanja postala je veoma visoka, pa sada uključuje novčanu kaznu od oko 10.000 eura, ako i uslovnu kaznu, koje za posledicu imaju dugoročno poštovanje zakona.

Kompanija Blizzard Korea je prošle godine zvanično potvrdila da se “posvećuje stvaranju poštenog okruženja za gejming, i da će dati sve od sebe da ga takvim i održi”.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend