Telefoni

Tinejdžeri masovno napuštaju Facebook

Ilustracija

Poznato je kako Facebook ima velikih problema s tinejdžerima koji su odavno počeli napuštati tu platformu i svoje aktivnosti prebacili na TikTok, Snapchat i Instagram, ali tek je nedavno istraživanje pokazalo koliko malo mladih koriste Zuckerbergovu mrežu.

Prema istraživanju Pew Research Center-a koje je sprovedeno u SAD-u, ali čiji se rezultati vjerovatno mogu primijeniti i na druga tržišta, samo 32 odsto mladih starosti između 13 i 17 godina koristi Facebook.

Poređenja radi, rezultati istog istraživanja provedenog 2015. pokazali su da je tada 71 odsto tinejdžera koristilo Facebook.

Ali tokom godina Facebook je postajao sve popularniji među starijim korisnicima te mnogi mladi više nisu htjeli koristiti istu mrežu na kojoj su popularni i često izuzetno aktivni njihovi roditelji, tetke, stričevi, ali i bake i djedovi. To jednostavno više nije bilo cool pa su Zuckerbergu pokazali palac dolje.

Facebook je s nekim opcijama, a pogotovo s uvođenjem kratkih videozapisa po uzoru na TikTok pokušao svoju mrežu ponovno približiti mladima, ali čini se da je kompanija bitku za mlade nepovratno izgubila.

Dok Facebook zaobilaze u širokom luku, među mladima je najpopularnija jedna druga platforma – YouTube.

Čak 95 odsto ispitanih koristi ovaj videoservis, dok je 19 odsto njih na YouTube-u “gotovo konstantno”, prenosi Zimo.dnevnik.hr.

Druga najpopularnija platforma među mladima je, nije teško pogoditi, TikTok koji koristi 67 odsto tinejdžera, od čega 16 odsto njih gotovo stalno pregledava videozapise i novitete na njemu. Na trećem mjestu nalazi se Instagram (koristi ga 62 odsto mladih, a deset odsto njih gotovo stalno), dok se na četvrtom mjestu nalazi Snapchat s 59 odsto. Nakon toga slijede Twitch (20 odsto), WhatsApp (17 odsto), Reddit (14 odsto), Twitter (deset odsto) i Tumblr (devet odsto) .

Više od trećine ispitanih tinejdžera priznalo je u ovom istraživanju da previše vremena provode na društvenim mrežama, pri čemu je 54 odsto njih priznalo kako bi se teško odrekli društvenih mreža.

Send this to a friend