Tehno & Nauka

Zašto Šveđani dobrovoljno ugrađuju mikročipove u dlanove?

Hiljade Šveđana ugradilo je mikročipove koji im sada služe kao kreditne kartice, ključevi za auto ili stan pa čak i karte za voz. Jednom kada ugrade čip, više nikad ne moraju da brinu o tome gdje im je novčanik ili jesu li digli dovoljno gotovine, piše The Conversation. Međutim, i dalje postoji jaka struja koja se opire ugrađivanju čipova u tijelo jer tako nešto smatraju distopijskim.

I dok se na prvi pogled može pomisliti da je Švedska jednostavno toliko napredna da predvodi ovakve trendove, iza priče o 3.500 ljudi s mikročipovima stoji puno dublji razlog. Termin biohaker odnosi se na biologe amatere koji rade izvan tradicionalnih institucija. Kao što računalni hakeri mogu provaliti u svaki računar, tako biohakeri mogu provaliti u bilo što biološko, piše Jutarnji.hr.

Biohakera ima mnogo, a za ovu priču su posebno zanimljivi transhumanisti koji su fokusirani na poboljšanje karakteristika ljudskog tijela, i dugoročno, poboljšanje cijele ljudske rase. Švedski biohakeri su definitivno transhumanisti i oni su ti koji stoje iza ugrađivanja čipova veličine zrna oriza Šveđanima negdje između palca i kažiprsta. To su isti oni mikročipovi koje su decenijama ugrađivali kako bi pratili životinje i pakete.

Pa zašto onda Šveđani toliko žele čipove u svom tijelu? Oni, zapravo, imaju puno povjerenja u sve digitalno. Vjeruju da tehnološki napredak može donijeti samo dobro. Tokom zadnje dvije decenije švedska Vlada uložila je milione i milione u tehnološku infrastrukturu i to se svakako vidi. Njihova ekonomija se bazira uglavnom na izvozu digitalnih tehnologija i usluga, kao i inovacija. Nije naodmet ponoviti kako je Švedska tvorac Skypea i Spotifyja, prenosi Jutarnji.hr.

I dok se ostatak Evrope uglavnom zgražava nad činjenicom da se Šveđani dobrovoljno čipuju, jedan od vodećih mikrobiologa koji učestvuje u projektu Ben Libberton zapitao je sljedeću stvar:“Biste li se bunili da vam čip detektuje rak istog trenutka kada se on pojavi i tako vam spasi život?”

8 Komentara na "Zašto Šveđani dobrovoljno ugrađuju mikročipove u dlanove?"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend