Love & Sex

Fantaziranje o partneru čuva vaš odnos

Fantazije o nepoznatim ljudima jesu zabavne, ali sanjarenjem o osobi koju volite “ubijate dvije muve jednim udarcem”. Em se sami zabavite “na njihov račun” (ako je recimo onaj kojeg volite na poslu, na putu ili tako nešto), em ćete ojačati vašu vezu, uživajući usput.

Rezultati novog istraživanja objavljenog u stručnom biltenu Personality and Social Psychology pokazali su da seksualne fantazije o osobi sa kojom smo u vezi značajno doprinose bliskosti među partnerima.

U malom eksperimentu učestvovalo je četvoro studenata, a naučnici su posmatrali kako na njihove veze utiče kad imaju fantazije o svojim partnerima, a kako kada su te fantazije o nekoj drugoj osobi.

U prva dva dijela eksperimenta, ispitanici koji su bili u vezi zamoljeni su da fantaziraju o partneru ili o nekoj drugoj osobi koju smatraju atraktivnom. Zatim je trebalo da ocijene koliko su zainteresovani za aktivnosti koje bi mogle da doprinesu osnaživanju njihovog odnosa sa partnerom. Ispostavilo se da su oni koji su sanjarili o parneru mnogo više raspoloženi da urade nešto što će poboljšati njihov odnos, tako što su spremniji da provedu vrijeme zajedno i slično.

U sljedećoj fazi, naučnici su zamolili ispitanike da zapisuju svoje fantazije i odnos sa partnerom tokom šest nedjelja, bilježeći pozitivna i negativna osjećanja po pitanju veze.

Kao što možda pretpostavljate, ovima koji su fantazirali o partneru, taj isti partner iznenada je postao upadljivo privlačniji i seksepilniji i imali su mnogo manje zamjerki na odnose u vezi.

Dakle, ako je osoba koju volite ujedno i glavna zvijezda vaših seksualnih maštarija, biće vam privlačnija, voljećete se više, i željećete vrijeme da provodite zajedno. Sve što je potrebno da oboje budete srećni, zar ne?

Send this to a friend