Love & Sex Nauka dokazala

Ko koristi emodižije, ima više sreće u ljubavi

Ljudi koji u komunikaciji sa svojim simpatijama koriste emodžije imaju više uspjeha u ljubavi nego oni koje se oslanjaju samo na verbalnu komunikaciju, pokazalo je istraživanje.

U studiji je učestvovalo 5.327 odraslih ljudi koji nisu u ozbiljnoj vezi ili braku. Na početku istraživanja, oni su otkrili svoje preferencije u vezi sa korišćenjem emodžija. Oko 28% učesnika je izjavilo da ih redovno koristi u pisanoj komunikaciji (bilo preko telefona ili kompjutera) sa simpatijama, oko 38% je reklo da ih nikada ne koristi, dok se za ostatak učesnika eksperimenta može reći da ih koristi samo povremeno.

Prva grupa, dakle oni koji ne mogu da pišu poruke bez emodžija, imala je najviše uspjeha u ljubavi na kraju perioda od godinu dana. Oni su više izlazili sa svojim simpatijama, češće su vodili ljubav sa njima, a imali su i više kontakata sa njima nakon prvog sastanka. Osobe koje izbjegavaju emodžije, s druge strane, ne mogu se pohvaliti takvim uspjehom u ljubavi.

Šta objašnjava ovu vezu između emodžija i sreće u ljubavi? Istraživači su ponudili nekoliko odgovora na ovo pitanje.

Kao prvo, emodžiji su svojevrsna zamjena za govor tijela u pisanoj komunikaciji. Sam tekst nikako ne može da predstavi neku osobu, njeno raspoloženje i stav kao kada ste u njenom prisustvu. Emodžiji, naravno, nisu prava zamjena za neverbalnu komunikaciju i ton glasa u razgovoru, ali oni svakako otkrivaju više o ljudima nego puki tekst.

Oni takođe mogu da naglase neku emociju koju želite da prenesete porukom ili njeno značenje. Ako stavite smajli na kraju sarkastične (ali dobronamjerne) poruke, na primjer, osoba s kojom korespondirate neće biti u dilemi da li ste se šalili ili niste. Isto se ne može reći za takvu poruku bez emodžija.

Iako ova studija možda ne zvuči previše kredibilno na prvi pogled, ona je već potrvrđena u jednoj dodatnoj studiji drugih istraživača. Iz tog razloga vam preporučujemo da njene zaključke shvatite ozbiljno ako želite da budete uspješniji u ljubavi i započnete da koristite emodžije u vašim porukama ka simpatijama.

Send this to a friend