Muzika film i TV

GMIFF: Grand prix za “Plastični okean”

Grand pix festivala Green Montenegro International Film Festa GMIFF, pripao je ostvarenju “Plastični okean”, reditelja Krela Lisona.

Festival je završeni sinoć uručenjem nagrada u hotelu Splendid u Bečićima.

Međunarodni žiji u sastavu Mustava Mustafić reditelj iz BIH, Vesna Radunović, producentkinja iz Njujorka, SAD i Danijel Pavlić reditelj iz Hrvatske donijeli su jednolasnu odluku da se u festivalskoj kategoriji „Ekologija“ kao nagrada za najbolji film, dodijeli makedonskom filmu „Jezero jabuka“ u režiji Ljuba Stefanova i Tamare Kotevske.

Drugo mjesto pripalo je pakistanskom filmu „Pangolini u opasnosti” (Pangolins in Peril) reditelja Muhameda Ali Ijaza.

Nagradu za treće mjesto dobio je engleski film “Zelena je sjajna” (Green is great) rediteljke Ketrin Dušen u produkciji British Councila.

Specijalnu nagradu žirija za globalni akivizam i izuzetnu produkciju dobijeljen je filmu „Prije poplave“ (Before the Flood) reditelja Fisher Stevensa iz SAD-a.

Nagrade u festivalskoj kategoriji „Ekologija duše“ ocjenjivao je žiri u sastavu predsjednik žirija Gojko Kastratović reditelj, Maja Bogojević filmska kritičarka i teoretičarka i Sara Radović producentkinja.

Oni su jednoglasno odlučili da se nagrada za najbolji film „Beško“ uruči reditelju Nedžadu Begoviću iz Sarajeva, BIH.

Nagradu za drugo mjesto osvojio je film “Tok” reditelja Milivoja Miša Obradovića, poznatog crnogorskog glumca.

Treća nagrada pripala je hrvatskom filmu „Mama, zašto plačeš”, rediteljke Vladimire Spindler iz Zagreba.

Specijalna nagrada žirija za autentičan pogled na prirodu i ljude Crne Gore dodijeljen je filmu „Crna Gora – neograničeno otkrivanje svijeta“ u režiji Cornelia Schulze iz Njemačke.

O najboljim ostvarenjima u kategoriji „Turističko-promotivni filmovi“ odlučivao je žiri studenata Fakulteta umjetnosti sa UDG i donio odluku da se nagrada za najbolji film dodijeli ostvarenju „Alpski smisao života“ reditelja Džonasa Greberta iz Austrije.

Drugo mjesto osvojio je film „Azerbejdžan tour“ reditelja Fuada Gulijeva iz Azerbejdžana dok je nagrada za treće mjesto pripala filmu „Montenegro“ u produkciji NTO Crne Gore.

Direktor Green Montenegro Intenartional Film Festa (GMIFF) Blagota Marunović uručio je specijalna priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama koje su značajno doprinijele izuzetno uspješnoj relizaciji III izdanja ovog međunarodnog filmskog izdanja. Priznanja su dobili stalna koordinatorka Sistema UN i stalna koordinatorka Sistema UN i stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori Fiona McCluney, Željka Radak Kukavičić direktorica NTO Core Gore, Spomenka Saraga direktorica Zagreb Tour Film Fest, Dragan Jovanov savjetnik za ekologiju u Vladi Republike Makedonije, Nikola Medenica dirktor Agencije za zaštitu životne sredine, Žarko Radulović direktor Hotela Splendid, Reditelj Rajko Grlić, Ivana Vojinović direktorica Direktorata za zaštitu
životne sredine, Ruža Helać iz Vojvođanske zelene inicijative, kompaniji “13. jul Plantaže” i Ivanu Colu Baroviću iz Centra za kulturu Danilovgrad.

 

Organizatori ovogodišnjeg festival su Centar za kulturu Danilovgrad, NVO Centar za multimedijalnu produkciju (CEZAM), NVO Montenegin Universal Theatre uz podršku Opštine Danilovgrad, Ministarstva prosvjete, Ministarstva za održivi razvoj i turizam, Ministarstva finansija i Agencije za zaštitu životne sredine.

Narednih dana festivalski filmovi biće prikazani u gotovo svim osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori po dogovoru i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Send this to a friend