Muzika film i TV On je pisao muziku budućnosti

Morikone je bio izvor stalne inspiracije

Foto: AFP/Thomas Samson

Enio Morikone je bio “izvor stalne inspiracije, kao član porodice”, rekao je francuski muzičar Žan Mišel Žar nakon vijesti o smrti čuvenog italijanskog kompozitora.

“Kao član porodice, čudno je to reći kada u porodici imam velikog filmskog kompozitora (svog oca Morisa), ali Morikone je bio dio mog privatnog života, bio je sveprisutan u mom životu. Bez Morikonea, kao i mnogi drugi muzičari, mislim, ne bih bio ovdje na isti način”, izjavio je Frans presu Žan Mišel Žar.

Ovaj francuski kompozitor i svjetska zvijezda elektro muzike dodaje da je odlaskom Morikonea izgubio nekoga ko je najviše uticao na njega, “kao muzičar, ali i zbog njegovog pristupa zvuku, odnosa zvuka i slike, te jedinstvene mješavine nevjerovatnih melodija i tog potpuno modernog zvuka”.

“On je pisao muziku budućnosti”, dodaje.

Žan Mišel Žar opisuje Morikonea kao “muzičara koji je radio na tradicionalan način”, ali koji je “potom integrisao savremenu elektroakustiku”.

“Nećemo moći da ga zaboravimo”, ističe ova svjetska zvijezda.

On podsjeća da je Morikone “imao veliki uticaj na sve vrste muzike, daleko izvan filmske muzike”, podsjećajući da Metalika počinje koncerte Mirokoneovom “The Ecstasy of Gold” iz filma “Dobar, loš, zao”.

“Nakon 10 sekundi neke filmske muzike znamo da je njegova, koji je film, vidimo slike… Takođe i u slučaju mog oca, kad je riječ o ‘Doktoru Živagu’ ili ‘Lorensu od Arabije’. Ali, kod Morikonea postoji ta mješavina, povezivanje drombulja, električne gitare, orkestralnih horova”.

Morikone je umro u 92. godini u bolnici u Rimu gdje je bio prebačen poslije pada i frakture butne kosti, prenose mediji.

Počeo je komponovanje 1947. godine, prvo muzike za pozorište. Svjetsku slavu stekao je saradnjom sa slavnim rediteljem Serđom Leoneom, za čiji je vestern “Za šaku dolara” 1964. godine napisao izuzetno zapaženu muziku.

Morikone je pisao muziku i za Leoneove vesterne “Za dolar više” i “Dobar, loš, zao”. Posebno je zapažen njihov zajednički rad na filmu “Bilo jednom u Americi” iz 1984. godine.

Komponovao je i uredio partiture za više od 500 filmskih i televizijskih produkcija.

Dobio je počasnog Oskara 2007. za svoje veličanstvene doprinose umjetnosti filmske muzike i Oskara za originalnu muziku za film Kventina Tarantina “Podlih osam” (Hateful eight) 2016. godine.

Send this to a friend