Muzika film i TV

Preminuo čuveni komičar Norm Mekdonald

Norm Mekdonald, komičar, glumac, pisac i jedna od zvijezda šoua “Saturday Night Live”, izgubio je bitku sa kancerom u 61. godini.

Mekdonald nije otvoreno pričao da boluje od raka, sa kojim se borio devet godina, prenose američki mediji.

Rođen je 17. oktobra u Kanadi. Poznat je po svojoj “deadpan” komediji, koju karakteriše lakonsko pričanje priče koje zbog čega nekad djeluje da je šala nenamjerna. Njegova komedija je bila oštra, a sačuvao ju je i u eri političke korektnosti.

Nakon što je imao uspjeha u kanadskim klubovima, Mekdonald počinje da piše za sitkom “Roseanne”, a od 1993. pridružuje se postavi kultnog šoua “Saturday Night Live”.

Mekdonald je do danas ostao jedan od najupečatljivijih voditelja segmenta “Weekend Update” u kojem je njegova komedija dolazila do izražaja. Pojavljivao se u ulogama Berta Rejnoldsa, Dejvida Letermana, Larija Kinga, Kventina Tarantina i mnogih drugih.

“Saturday Night Live” je napustio 1998. nakon što se, kako su prenosili mediji, našao u nemilosti jednog od predsjednika NBC-ja, zbog brojnih šala o američkom fudbaleru O. J. Simpsonu, koji je bio optužen za ubistvo.

“Sada je i zvanično: ubistvo je legalno u Kaliforniji”, rekao je Mekdonald nakon oslobođajuće presude Simpsonu.

Glumio je i u nekoliko serija i filmova, među kojima je i uloga, kako je jednom prilikom rekao, “jednog od ljudi”, u filmu “The People vs. Larry Flynt”. Nakon odlaska iz “Saturday Night Live”, stvorio je televizijsku seriju “Norm”, a tu su i emisije kao što je “Norm Macdonald Has a Show”. Godine 2017. njegov stand-up nastup je pretvoren u film “Norm Macdonald: Hitler’s dog, Gossip & Trickery”.

Od Mekdonalda se na društvenim mrežama opraštaju kolege komičari. Poznati voditelj Konan O’Brajan je napisao da je Mekdonald imao najjedinstveniji komičarski glas, te da je bio beskompromisno smiješan.

Komičar i autor poznate animirane serije “The Family Guy” Set Makfarlan, oprostio se od Mekdonalda riječima da za mnogo ljudi u svijetu komedije nije bilo nikoga smješnijeg od Norma Mekdonalda.

“Uvijek biste se nadali da će ostati još malo nakon što je posao završen, samo da biste mogli da čujete njegove priče i smijete se. Tako urnebesna i tako velikodušna ličnost. Nedostajaće mi”, poručio je Makfarlan.

Send this to a friend