Muzika film i TV

Udruživanje zarad bogatijeg programa

Nevladino udruženje “Urbani kult” iz Budve među mnogim prepoznatljivim projektima organizuje i dva fantastična festivala, šesti po redu Montenegro Sun Reggae festival i 11. Petrovac jazz festival. Sa ciljem osnaživanja i podizanja u kulturološke svijesti odnedavno novina je i udruživanje sa Hercegnovskim strip festivalom, Dukley European Art Community i Jazz festivalom u Kikindi, najavio je direktor festivala Vinko Mihajlović, prenose Dnevne novine.

“Još poziva za saradnju dolazi, kako iz zemlje tako i iz inostranstva. To je samo pokazatelj da, ipak, treba da postoji saradnja koja samo učvršćuje povezanost istomišljenika u želji da postanemo jači i obogatimo program na mnogim festivalima tokom cijele godine. Saradnja sa Hercegnovskim strip festivalom biće u okviru njihovog, kao i našeg programa, gdje ćemo popunjavati programe što sa muzičkog, što sa crtačkog i edukativnog aspekta, a daće jaču dimenziju samih festivala, i ujedno proširiti i na ostale mjesece jer kako znamo da svi festivali imaju i eho festivala”, kazao je Dnevnim novinama Mihajlović.

Sa Dukley European Art Community priča će se razvijati u razmjeni i obogaćivanju programa i ujedno proširivanja programa na cijelu godinu. Mihajlović dodaje da je to samo početak bogatog i zanimljivog programa koji će se odvijati u Petrovcu, Budvi, Kotoru i Herceg Novom.

“Već su zainteresovani još i Tivat, a nadamo se i drugi gradovi u Crnoj Gori, kao i gradovi izvan granica, jer i sa turističkog aspekta ovakva udriživanja mogu privući mnoge goste iz cijelog svijeta, i predstaviti Crnu Goru svuda u svijetu kao kulturološku mapu dešavanja tokom cijele godine”, objašnjava on.

Kako ističe, kroz festival Petrovac Jazz proteklih deset godina prodefilovalo je preko 800 eminentnih umjetnika, a na Montenegro Sun Reggae festivalu učestvovalo je preko 300 umjetnika.

“Mnogi pozivi su uslijedili, da naši festivali budu gosti, a 2015. godine uslijedio je poziv ministarstva kulture Kine, i ove godine u aprilu na poziv Ministarstva kulture Njemačke učestvaćemo na najvećem džez sajmu u Bremenu. Ranijih godina postojale su saradnje, ali na kratke staze sa pojedinim institucijama. Mi i dalje apelujemo na saradnje u zemlji i u inostranstvu, jer poenta odlaska u Kinu i predlozi sa kineskim partnerima za saradnju, kao i tema projekta ‘Silk road’ u Šangaju je globalno udruživanje. Odlazak u Bremen se očekuje, očekujemo i nova povezivanja na najvećem sajmu džez muzike. Ujedno, biće predstavljeni svi udruženi festivali, kao i Crna Gora kao destinacija koja cijele godine ima kulturna i muzička dešavanja širom zemlje, a i istu prezentaciju izvan granica Crne Gore”, zaključio je Mihajlović.

Send this to a friend