Showbiz

Od novinarke do medijskog mogula

Opra Vinfri proglašena je za prvu afroameričku preduzetnicu Blumergovog indeksa milijardera, a na toj listi je zauzela 486. poziciju, zahvaljujući nevjerovatnom bogatstvu od 4,4, milijarde dolara.

Poznata je njena rečenica “Nikad nije bila riječ o postizanju slave ili statusa zvijezde”, a onda je ova kraljica tok šoua postigla i jedno i drugo. Međutim, dok najveći dio bogatstva 64-godišnje superzvijezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, Opra Vinfri Šou, veliki dio bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

Naime, 2015. godine Opra je kupila 10 odsto udjela u kompaniji za mršavljenje Vajt vočers, u šta je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cijena dionica kompanije je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas, piše News.com.au.

Cijena dionice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, a danas svaka vrijedi čak 140,03 dolara, što je povećalo bogatstvo Opre za više od pola milijarde dolara.

Otkako je postala djelimični vlasnik, i sama se priključila programu i izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju. Do kraja 2020. godine brend se nada kako da će im porasti vrijednost i da će vrijedjeti više od dvije milijarde dolara, kao i da će privući 10 miliona korisnika širom svijeta. Uspije li im to, i konto u banci Opre Vinfri će se poboljšati.

U 70-im godinama prošlog vijeka Opra je dobila svoj prvi posao, na CBS u Tenesiju, dok je još studirala. Ali dvije godine kasnije, nakon što se prebacila u Merilend, njena karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali “previše emotivnom”.

Godine 1989. postala je voditeljka emisije “Ljudi i razgovori”, gdje je brzo sticala reputaciju, a kroz nekoliko godina njen šou imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Fila Donahjua. Nakon toga prihvatila je posao u Čikagu, a emisija je uskoro postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo, emisija je preimenovana u šou Opre Vinfri.

Dobitnica je Oskara za ulogu u filmu “Boja purpura”, a njen status zvijezde već tada je “zabetoniran”. Kroz devedesete njena popularnost je samo rasla pa je proširila svoje djelovanje na štampana i online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tokom tog perioda pokrenula je magazin “O”, i bila koautor nekoliko bestselera.

U desetim godinama novog milenijuma dostigla je status milijarderke, a šou je prestala da snima 2011. godine, kad je pokrenula Opra Vinfri Netvork, u kojem je izvršni direktor.

Krajem prošle godine, čak se “šuškalo” da će se kandidovati za predsjednika Amerike, na narednim predsjedničkim izborima.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend