Showbiz

Od novinarke do medijskog mogula

Opra Vinfri proglašena je za prvu afroameričku preduzetnicu Blumergovog indeksa milijardera, a na toj listi je zauzela 486. poziciju, zahvaljujući nevjerovatnom bogatstvu od 4,4, milijarde dolara.

Poznata je njena rečenica “Nikad nije bila riječ o postizanju slave ili statusa zvijezde”, a onda je ova kraljica tok šoua postigla i jedno i drugo. Međutim, dok najveći dio bogatstva 64-godišnje superzvijezde dolazi od emisije koja ju je proslavila, Opra Vinfri Šou, veliki dio bogatstva dolazi iz drugog, iznenađujućeg izvora.

Naime, 2015. godine Opra je kupila 10 odsto udjela u kompaniji za mršavljenje Vajt vočers, u šta je uložila 58,6 miliona dolara. Nakon što su objavili partnerstvo, cijena dionica kompanije je eksplodirala, a taj trend nastavio se do danas, piše News.com.au.

Cijena dionice te 2015. godine bila je 9,22 dolara, a danas svaka vrijedi čak 140,03 dolara, što je povećalo bogatstvo Opre za više od pola milijarde dolara.

Otkako je postala djelimični vlasnik, i sama se priključila programu i izgubila 20 kilograma, postavši hodajući oglas za brend u nastajanju. Do kraja 2020. godine brend se nada kako da će im porasti vrijednost i da će vrijedjeti više od dvije milijarde dolara, kao i da će privući 10 miliona korisnika širom svijeta. Uspije li im to, i konto u banci Opre Vinfri će se poboljšati.

U 70-im godinama prošlog vijeka Opra je dobila svoj prvi posao, na CBS u Tenesiju, dok je još studirala. Ali dvije godine kasnije, nakon što se prebacila u Merilend, njena karijera je stagnirala, jer su je mnogi smatrali “previše emotivnom”.

Godine 1989. postala je voditeljka emisije “Ljudi i razgovori”, gdje je brzo sticala reputaciju, a kroz nekoliko godina njen šou imao je bolji rejting od konkurentske i legendarne medijske ličnosti, Fila Donahjua. Nakon toga prihvatila je posao u Čikagu, a emisija je uskoro postala najpopularnija u gradu. Vrlo brzo, emisija je preimenovana u šou Opre Vinfri.

Dobitnica je Oskara za ulogu u filmu “Boja purpura”, a njen status zvijezde već tada je “zabetoniran”. Kroz devedesete njena popularnost je samo rasla pa je proširila svoje djelovanje na štampana i online izdanja, mjuzikle, film i televiziju. Tokom tog perioda pokrenula je magazin “O”, i bila koautor nekoliko bestselera.

U desetim godinama novog milenijuma dostigla je status milijarderke, a šou je prestala da snima 2011. godine, kad je pokrenula Opra Vinfri Netvork, u kojem je izvršni direktor.

Krajem prošle godine, čak se “šuškalo” da će se kandidovati za predsjednika Amerike, na narednim predsjedničkim izborima.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend