Zanimljivosti

Dječak iz Sarajeva najmlađi saradnik Microsofta u Evropi

Iako ima samo 12 godina, Mak Ostrogonac iz Sarajeva već je postigao veliki uspjeh.

Ovaj nevjerovatni dječak položio je internacionalno priznat sertifikat čime je postao najmlađi tzv. microsoftov tehnološki saradnik u Evropi.

“Idem u OŠ Čengić-Vila I i odličan sam učenik. Pored informatike, najviše volim predmete kao što su matematika i fizika. Ove godine na opštinskom takmičenju iz matematike sam osvojio 3. mjesto”, govori za portal Radiosarajevo.ba Mak Ostrogonac.

U slobodno vrijeme Mak pored škole programiranja i Game Designa ide i na kurseve engleskog i njemačkog jezika, a kao i većina djece voli igrice i sve što je vezano za računare.

“Kao roditelji smo pokušali u Sarajevu naći mjesto gdje bi se ta sklonost mogla oblikovati i razviti. Nažalost, tada su postojali samo pojedinačni kursevi za djecu, za koje nije bilo dovoljno zainteresovanih, pa smo morali čekati nekoliko mjeseci da se skupi dovoljan broj djece. Sa nepunih devet godina pohađao je prvi kurs programiranja.

Tada nas je sve iznenadio na završenom projektu gdje je sam uradio dio projekta bez podrške instruktora, te se iz inače povučenog dječaka transformisao u nekoga ko prezentuje bez straha, postavlja pitanja i brani svoj projekat. Iako je bila ideja da se taj kurs nastavi u formi sedmičnih radionica, to se nije desilo”, prisjeća se majka Elma Rovčanin-Ostrogonac.

Microsoft Technology Associate (MTA) predstavlja početni korak i osnovni nivo sertifikacije, kojom se vrednuje temeljno tehnološko znanje, omogućavajući djeci da istraže akademske i karijerne mogućnosti, i preduzmu prvi korak prema izgradnji uspješne karijere u tehnologiji.

Majka dječaka ističe da djeci ne treba zabranjivati računare, već ih treba upoznati sa mogućnostima koje pružaju i sa načinom kako ih koristiti.

“Nikad sebi ne bih dozvolila da dijelim savjete drugim roditeljima, jer i sama svaku svoju odluku konstantno preispitujem, a tek kada Mak odraste moći ću sa sigurnošću reći da li su moje odluke bile dobre ili ne.

“Negativna, ili čak pozitivna, stvar je što nas djeca jako brzo ‘preskoče’ sa znanjem, ali naša obaveza je da i sami učimo i da ih pokušavamo pratiti, jer ne očekujem da ih možemo stići”, zaključuje majka na kraju razgovora.

Send this to a friend