Zanimljivosti mjesto koje je sačuvalo autentičnost

Gradić u Toskani koji vraća u prošlost

San Điminjano je jedan od italijanskih gradića koji su sačuvali svoj srednjevjekovni šarm. Nalazi se na uzvišenju koje okružuju toskanski vinogradi.

Glavna odlika San Điminjana su tornjevi kojih je nekada bilo čak 72, a danas ih je ostalo 14. Tornjevi su građeni zbog nadmetanja imućnih građana, što je toranj viši, to je bogatstvo graditelja veće.

Neki tornjevi su otvoreni za posjetioce, pa turisti imaju mogućnost da uživaju u predjelima koji se prostiru između Firence i Sijene.

Gradić koji se od 1990. godine nalazi na Uneskovoj listi svjetske baštine posjetiocima pruža mogućnost da zakorače u prošlost šetajući uličicama koje okružuju kamene građevine ili dok kupuju na pijaci koja se vjekovima nalazi na istom mjestu.

U San Điminjanu mogu da se nađu prodavnice sireva i vinarije, gdje turisti rado kupuju čuvena vina koja potiču iz Toskane.

Posjetioci ovog mjesta ne bi trebalo da propuste priliku da probaju italijansku ledenu poslasticu u nekoj od poslastičarnica. San Điminjano je poznat po đelatu, nekoj vrsti sladoleda, a godinama unazad se vodi “rat“ u kojoj je poslastičarnici, koje se nalaze jedna u blizini druge, najbolja poslastica na svijetu.

Send this to a friend