Zanimljivosti

Kako se mjerilo vrijeme kroz istoriju?

Kako bi se stiglo do načina na koji danas mjerimo vrijeme, kroz istoriju su se primjenjivale najrazličitije metode. Pogledajte kako je tekao proces mjerenja vremena…

I prije nego što je napravio prvi časovnik, čovjek je znao da mjeri vrijeme, a evo i na koji sve način:

– Oko 3000. godine p.n.e.

Praćenje godišnjih doba

Najveći broj oblika života ima manje ili više svjestan “osjećaj prosjeka vremena” u obliku prilagođavanja godišnjih doba.

– Oko 3000. godine p.n.e.

Vodeni satovi

Prvi uređaji za praćenje protoka kraćih vremenskih perioda bili su vodeni satovi, a vrijeme su mjerili pomoću prikupljanja kapljica vode u posudi.

– Oko 1500. godine p.n.e.

Sunčani satovi

Prvi put su korišćeni u starom Egiptu, a vrijeme mjerili praćenjem kretanja Sunčeve sjenke. Zbog razlike u putanji naše zvijezde preko neba tokom godine nisu bili previše tačni.

– Od 3000. godine p.n.e. do 1200. godine

Mehanički časovnici

Sve složeniji časovnici počeli su da koriste mehanizme za upravljanje pritiskom vode – energijom kapljica koje padaju i njihovim oslobađanjem u istim, tačno određenim razmacima.

– 1656. godine

Prvi sat sa klatnom

Holandski naučnik Kristijan Hajgens primijetio je da se klatno određene dužine pričvršćeno u jednoj tački oko koje može da se okreće uvijek klati tako da je vrijeme između dva najviša položaja isto, bez obzira na ugao između njih. Koristeći mehanizam sa tegovima kako bi se klatno neprekidno kretalo, stvorio je prvi veoma tačan časovnik.

– 17. i 18. vijek

Geografska dužina

Ako bi moreplovci znali tačno vrijeme u matičnoj luci, znali bi i da odrede svoj položaj na planeti pomoću osmatranja sekstantom. Nedostatak tačnog časovnika koji može da radi na brodu, zadavao im je velike muke.

– 1735 – 1761. godine

Brodski hronometar

Jorkširski časovničar Džon Harison napravio je niz sve tačnijih časovnika koji su mogli da se koriste na moru i tako riješio moreplovce nedaća sa geografskim dužinama.

– 1927. godine

Podrhtavanje kvarca

Inženjeri američkog preduzeća “Bel laboratorije” našli su način da iskoriste kristale kvarca za stvaranje pravilnih podrhtavanja koja će pokretati mehanizam časovnika.

– 1955. godine

Atomski časovnik

Luis Esen i Džek Peri iz britanske Državne laboratorije za fiziku napravili su prvi tačni atomski časovnik. Ta vrsta časovnika i danas se koristi kao najtačniji uređaj za mjerenje vremena.

Send this to a friend