Zanimljivosti Neobičan i nepristupačan predio Tajlanda

Vidite li Uspavanu gospu?

U pozadini fotografije pitomog predjela na sjeveru Tajlanda vidi se planina Doi Nang Non u čijoj su pećinskoj unutrašnjosti više od dvije nedjelje bili zarobljeni dečaci iz fudbalskog tima „Divlji veprovi“.

Ime planine Doi Nang Non u prevodu znači Planina uspavane ljepotice (uspavane gospe) i poteklo je od njenog lika – ako pažljivo pogledate sivu liniju vrhova ovog vijenca na granici Tajlanda i Mjanmara možda ćete zapaziti lik žene koja spava na leđima. Da li je vidite?

Planina i jedna od njenih pećina, Tam Luang, nalazi se na krajnjem sjeveru Tajlanda, oko 850 kilometara od prijestonice Bangoka, u oblasti koja se naziva Čijan Rai. Nakon drame koja je počela 23. juna 2018. – misterioznim nestankom dvanaestorice dječaka i njihovog trenera – u utorak popodne, 10. jula, svi su živi izvučeni.

Tam Luang, iz koje je međunarodni tim ronilaca izvukao dječake, velika je pećina u unutrašnjosti Uspavane planine. Njeno ime zapravo to i znači – Velika pećina i ona je jedna od brojnih u ovom dijelu Indokine. Pećinski sistem Tam Luanga dug je oko 10 kilometara i predstavlja teren tako negostoljubiv da se ne može pobijediti ni tehnologijom 21. vijeka.

Planina Doi Nang Non je čudovište od krečnjaka prepuno vodopada i zavodljivih pećina, koje se, za razliku od karstnih pećina u našim krajevima, kad naiđe doba monsuna, sezonskih kiša, plave i postaju opaka planinska zamka.

Poplavljena pećina je opasno mjesto i za odrasle ljude, pa čak i za profesionalne speleologe – samo boraviti u njoj i preživjeti već je dovoljno za herojstvo. Od dječaka iz Tam Luanga se očekivalo mnogo više – da se za svoje živote, uz svu toliku silnu pomoć, na kraju sami izbore.

Mada Kraljevina Tajland, nekada poznata kao Sijam, danas spada u takozvane novoindustrijalizovane države i druga je najjača ekonomija u Jugoistočnoj aziji, akcija pećinskog spasavanja unutar Planine uspavane gospe zahtijevala je podršku više desetina drugih država, ali je skrenula i pažnju na predjele i život ljudi u ovom dijelu svijeta, o kome se toliko nije govorilo još od ratova u Indokini.

Prije ovog slučaja, najvećom akcijom pećinskog spasavanja smatralo se izvlačenje njemačkog speleologa Johana Vesthauzera koji je u junu 2014. godine, tokom istraživanja pećine Riesending u Bavarskoj, najdublje njemačke jame, povrijedio glavu i ostao zatočen tako da je bilo potrebno 11 dana, čak 700 spasilaca i oko milion evra da bude izvučen na površinu.

Mediji su sa mnogo pažnje pratili i čuveni slučaj rudara iz Čilea koji su 2010. godine bili zarobljeni u 700 metara dubokom rudnom oknu u pustinji Atakama.

Send this to a friend