Ekonomija

MUP će početi provjeru poslovanja Montenegro Airlnesa

Kompanija MA je posljednjih godina često bila u žiži javnosti zbog finansijskog poslovanja, a odluka o provjeravanju finansijskih izvještaja kompanije donesena je tokom prošle sedmice, saznaje Dan iz više izvora.

U petak je Odbor direktora MA za vršioce dužnosti postavio Lidiju Pantović i Draška Popovića.

Kada je 2013. godine Daliborka Pejović preuzela kormilo u kompaniji, ona je počela da prijavljuje sporne detalje iz finansijskog izvještaja bivše uprave.

Novi upravni odbor podnio je prijavu tužilaštvu zbog 16 miliona eura koji nijesu bili prijavljeni u izvještaju iz 2012. godine, pa je na kraju godine navedeno da je kompanija bila u minusu 19 miliona eura.

Međutim, ispostavilo se da je stvarni gubitak preduzeća u tom periodu bio 35,3 miliona eura. Taj gubitak utvrđen je nakon što je nova uprava angažovala novu revizorsku kuću.

Ukupan gubitak MA u 2013. godini iznosio je 40,5 miliona eura. Korekcija gubitaka prikazana je u revizorskom izvještaju u ukupnom iznosu od 16,74 miliona eura, od čega se na gubitak odnosi 16,07, a korigovan je i minus od 674 hiljada eura u stavci rezerve, koje su za taj iznos umanjene sa 2,068 miliona na 1,394 miliona eura. 

Gubitak koji je ta kompanija napravila u 2013. godini iznosio je 5,2 miliona eura, odnosno na kraju godine ukupan akumulirani gubitak iznosio je 40,5 miliona eura, a samo u 2012. kompanija je napravila minus od 5,9 miliona eura. 

Državna komanija je posljednjih godina dobijala višemilionsku državnu pomoć, a prošle sedmice je Vlada dala saglasnost da refinansiraju pet kredita kod komericijalnih banaka čija je ukupna vrijednost preko šest miliona eura.

Send this to a friend