Kultura

FOTO: Miljenku Jergoviću uručena Njegoševa nagrada

Jergoviću ovogodišnji dobitnik nagrade za roman „Rod“ objavljen 2013. u Zagrebu.

Prema Vujanovićevim riječima kritičari smatraju da Jergovićevim pričama „Sarajevski Marlboro“ počinje trend stvarnosne proze u našoj savremenoj književnosti.

 

“U nagrađenom romanu „Rod“, Jergović stvara autentičan pogled na južnoslovenski dvadeseti vijek. Pitanje nacionalnih, jezičkih i kulturnih identiteta je u fokusu njegovih književnih opservacija. Kroz svoju i sudbinu vlastite porodice on govori o političkim previranjima na Balkanu i u Evropi, od početaka dvadesetog vijeka do današnjice”, dodao je Vujanović.

On je podsjetio da je nezavisna Crna Gora dodijelila Njegoševu nagradu velikanima književnosti Mirku Kovaču i Tomašu Šalamunu kojima, “svakako, svojim originalnim književnim djelom pripada i ovogodišnji dobitnik.”

“Literatura Miljenka Jergovića ima svojstva katarze pripadnosti, preispitivanja koncepta ličnog i nacionalnog identiteta, mita i istorije. Ona je naš susret sa nama samima. Pojam „rod“, drugi i različit, poslužiće za produbljeno shvanjanje naših unutrašnjih sukoba. Za lucidna zapažanja koja nas suočavaju sa različitim identitetima na južnoslovenskim prostorima. Ideja o našim zajedničkim slojevima, etničkim i kulturološkim, podiže svijest o srodnostima i bliskostima balkanskih naroda”, naglasio je Vujanović.

On je dodao da literatura ne može promijeniti svijet, ali nam može pomoći u njegovom boljem razumijevanju, u našoj težnji za stvaranjem pravednijih odnosa.

“U romanu „Rod“ čitamo sledeće: „Činilo se da bismo se i mi tako, mogli okameniti i pretvoriti u spomenike, u biste i statue, memorijale vlasite narodne sudbine, muke i trpljenja pod brojnim neprijateljima i zavojevačima“. Pisanje je za Jergovića dokaz da smo duhovno živi. Nada da se nećemo okameniti kao skulpture, nijemi i ravnodušni. Književnost je čin odgovornosti, otpor zaboravu, znak da naš razum ne pristaje na gubitak slobode, duhovno i fizičko uništenje čovjeka. I po tome literatura Miljenka Jergovića može da bude most među različitim kulturama i narodima”, zaključio je Vujanović.

Send this to a friend