Evropa

Makron, novi vođa EU

Makron

Nakon raketnih napada na Siriju, ali i zbog svoje medijske ofanzive, Emanuel Makron je definitivno postao predvodnik Evropske unije piše “Dojče vele”.

Lično on je ubijedio američkog predsjednika SAD, Donalda Trampa, da krene u osvetnički pohod zbog napada otrovnim gasom na Dumu. To je francuski predsednik Emanuel Makron izjavio u drugom velikom intervju tokom ove sedmice koja će ostati zapamćena.

Makron nipošto ne želi da ostavi onakav utisak kakav je ostavio njegov prethodnik Fransoa Oland. Oland je 2013. godine sve pripremio kako bi krenuo u vojnu intervenciju u Siriji, rame uz rame sa Amerikancima. I tada je Asadov režim izvršio napade bojnim otrovima u Siriji, ali Trampov prethodnik Obama u posljednjem trenutku se predomislio i – Oland je iznevjeren.

Makronu je sada uspjelo da izbjegne tu situaciju. Nije ponovljena greška Obame, koji je povukao crvenu liniju, a onda, nakon što je ona prekoračena, nije djelovao.

Ostaje pitanje da li su vojni napadi pravi put za poboljšanje situacije u Siriji, ali jasno je da je francuski predsjednik zauzeo poziciju jakog državnika, političara koji uradi ono što najavi.

Ali on takođe mora da shvati da kao vodeći državnik u EU – pogotovo kada se radi o pitanjima rata i mira – vrlo brzo može da ostane sam i izolovan.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gagi
Gost
gagi

Sto ce se najvjerovatnije desiti,podrzavat ce ga Amerika,a ostali,e to je veliko pitanje.Ovaj lik je mozda “umislio”da je Napoleon Buonaparta kao stoje Erdogan “krenuo”stopama Sulejmana Velicanstvenog,a znamo dobro kako su zavrsili i Napoleon i Suljo.

Send this to a friend