Politika

Drljević u Strazburu: Crna Gora slijedi sistem evropskih vrijednosti

Crna Gora će nastaviti transformaciju društva u skladu sa sistemom evropskih vrijednosti zasnovanim na vladavini prava i čuvajući dobrobit svojih građana, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević na sjednici Parlamentarnog odbora EU i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje.

Članovi POSP-a su na sastanku u Strazburu, razmotrili stanje u pregovorima, s posebnim osvrtom na napredak u oblastima vladavine prava i ekonomije.

Glavni pregovarač je u svom obraćanju naglasio značaj predstojećih izbora u Evropskom parlamentu sljedeće godine.

„Ishod ovih izbora uticaće u velikoj mjeri na budućnost naših odnosa. Iskreno se nadamo da će i novi sastav Evropskog parlamenta nastaviti da bude posvećen politici proširenja EU i produbljivanju i jačanju odnosa s našim regionom“, dodao je on.

Podsjetio je da Crnoj Gori predstoji otvaranje dva preostala poglavlja, a potom i naredna faza u pregovorima, koja podrazumijeva postepeno zatvaranje poglavlja.

„Nadamo se da ce izvještaj sa sprovedene ekspertske misije Evropske komisije dati pozitivan signal da su ispunjeni uslovi za privremeno zatvaranje poglavlja 7 – Pravo intelektualne svojine. Što se tiče ispunjavanja završnih mjerila u drugim poglavljima, uspostavili smo sasvim stabilan tempo aktivnosti, posebno u poglavljima: 6, 10, 20, 21 i 28“, rekao je Drljević.

Naveo je da novoformirani sistem vladavine prava, koji se ogleda u 70 usvojenih ili izmijenjenih zakona i uspostavljenom institucionalnom okviru, već daje opipljive rezultate na terenu, i to uglavnom u oblastima borbe protiv visoke korupcije, oduzimanja imovine, finansijske istrage, zapljenjivanja narkotika i šverca cigaretama, kao i početne rezultate u oblasti pranja novca.

Uzimajući u obzir važnost nacionalne ekonomije, glavni pregovarač je naglasio da je crnogorska ekonomija u ovom momentu vodeća na Zapadnom Balkanu.

„Prošle godine smo zabiljezili rast BDP-a za 4,7 odsto, što predstavlja jednu od najvećih stopa rasta u Evropi. Takođe, želio bih vas podsjetiti da je tokom perioda nakon obnove nezavisnosti, prosječna godišnja stopa rasta iznosila preko tri odsto, što je unaprijedilo životni standard građana Crne Gore“, rekao je on.

„Dodatno, pored ostvarenih rezultata u pregovorima, želio bih pomenuti konstantnu i intenzivnu saradnju na regionalnom nivou, kao i spremnost za promocijom Evropske ideje kroz razmjenu iskustava sa susjednim zemljama, kao i činjenicu da smo doprinjeli regionalnoj stabilnosti kao država koja nema otvorenih pitanja sa svojim susjedima. Pored toga, Crna Gora kontinurirano i bez ikakvih rezervi usklađuje svoju poziciju na međunaradnom nivou s vanjskom i bezbjednosnom politikom EU“, zaključio je glavni pregovarač.

Send this to a friend