Automobili

Vozićemo se na gumama od drveta

Proizvođač pneumatika Michelin traži način da, umjesto sastojaka koji se dobijaju iz nafte, u izradi guma koristi strugotinu od drveta.

Industrija automobilskih guma tijesno je povezana sa naftnom industrijom, s obzirom da se u procesu proizvodnje pneumatika koriste sastojci dobijeni iz ovog energenta.

Posljednjih godina proizvođači automobila sve više se okreću alternativnim pogonskim sistemima, kako bi se stvorili preduslovi da se naftni derivati više ne koriste kao pogonsko gorivo.

Njihovim stopma kreću i proizvođači guma, uključujući i jednog od najvećih u toj industriji – francuski Michelin. Kako piše Motoring.com.au, ova kompanija namjerava da iz procesa proizvodnje pneumatika izbaci naftne sastojke. Trenutno, 80 odsto savremenog pneumatika čini materijal dobijen iz nafte.

Michelin radi na tome da polimere koji vještačkoj gumi daju elastična svojstva, a koji se dobijaju iz nafte, zameni materijalom baziranim na drvenoj strugotini koja nastaje kao otpadni materijal prilikom obrade drveta.

Francuska kompanija nada se da bi prvu automobilsku gumu zasnovanu na drvetu mogla da proizvede već 2020. godine.

Osim što bi se na taj način smanjila zavisnost kompanije od nafte, drvena strugotina se jednostavnije nabavlja, uz manje troškove transporta, s obzirom da ju je moguće dobiti na lokalnom tržištu, u okolini fabrike guma.

Michelin vjeruje da je ovo odlično rješenje za budućnost industrije automobilskih guma. Francuski proizvođač takođe radi na tehnologiji izrade pneumatika pomoću 3D štampača, od koje nas, kako kažu, dijeli 10-15 godina.

“Trenutno smo u ranoj fazi razvoja štampanja guma, ali očekujemo da će se taj proces u budućnosti koristiti u industrijskoj proizvodnji pneumatika”, navode u kompaniji Michelin.

4 Komentara na "Vozićemo se na gumama od drveta"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend