Automobili

Zakotrljao se novi Pežo 208

Francuski proizvođač automobila Peugeot započeo je proizvodnju druge generacije modela 208 u novoj fabrici u Maroku.

PSA grupa uložila je 557 miliona eura u svoj novi pogon u Kenitri, u Maroku u kome će izrađivati modele bazirane na CMP mehaničkoj platformi, a kapacitet fabrike je 200.000 vozila godišnje. U pogonu u Maroku ukupno će raditi 4.500 ljudi, a očekuje se da svoj pun proizvodni kapacitet fabrika dostigne u naredne dvije godine.

PSA procjenjuje da će ovo postrojenje direktno i indirektno uposliti oko 20.000 radnika, uključujući kooperante. Maroko je interesantan za francuske auto-kompanije zbog niskih plata tamošnjih radnika i nižih troškova proizvodnje, ali i državnih subvencija, pa Renault u toj zemlji već ima dvije fabrike, u Tandžiru i Kazablanki.

Inače, Peugeot novu 208-icu osim u Maroku proizvodi i u Trnavi, u Slovačkoj.

Za početak, Peugeot će kupcima ponuditi trocilindarski 1.2 litarski turbo benzinac i 1.5 litarski dizelaš sa 4 cilindra.

Benzinska jedinica proizvodi 75 ks i isporučuje se isključivo sa 5-brzinskim manuelnim mjenjačem. Dizel motor raspolaže sa 100 konjskih snaga, a uparen je sa 6-brzinskim manuelnim mjenjačem.

Peugeot će kasnije proširiti ponudu sa još dva benzinca – verzija sa 100 ks za prenos snage koristiće 6-brzinski manuelni mjenjač ili opcioni osmostepeni automatik, dok najsnažniji benzinski agregat dolazi sa 130 ks i standardno će biti opremljen automatskim mjenjačem sa osam brzina.

Najveća novina na polju motorizacije je uvođenje potpuno električne verzije, sa oznakom e-208.

Ovaj automobil skladišti električnu energiju u baterijama kapaciteta 50 kWh, a pogoni ga elektromotor od 136 ks (100 kW) i 260 Nm. Peugeot e-208 ubrzava od 0 do 100 km/h za 8,1 s.

Baterije su postavljene ispod poda putničke kabine, a automobil je u stanju da pređe i do 340 kilometara (prema novom, objektivnijem WLTP mernom ciklusu) prije nego što se one isprazne.

Električni 208 može da se puni i na brzom, 100 kilovatnom punjaču i tada je potrebno 30 minuta da bi se pogonske baterije dopunile do 80 odsto svog kapaciteta.

Ukoliko se puni na 7,4 kilovatnom punjaču, za potpunu dopunu heophodno je sačekati osam sati, a na punjaču od 11 kW, 5 sati i 15 minuta. Peugeot garantuje da će baterije zadržati 70 odsto svog početnog kapaciteta i nakon osam godina korišćenja ili 160.000 pređenih kilometara.

3

avatar
1000
2
1
0
 
3
hawarajovan šiptarmarkisa
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Pametni vele nažalost istina,Kupi sir (dakako vino i konjak) od Francuza a auto od Germana…

hawara
Gost
hawara

drzi se ti golfa i ne filozofiraj

markisa
Gost
markisa

Sto se tice ljepote pravo je remek djelo,svaka cast dizajnerima!

Send this to a friend