Društvo

Administrativni odbor predložio Skupštini da razriješi Ivanovića

Administrativni odbor je na današnjoj sjednici predložio Skupštini da Darka Ivanovića razriješi funkcije člana Savjeta Agencije za elektronske medije.

Ivanović je, navodno, prekršio zakon jer istovremeno obavlja dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu ”Agencija medija N – Gage“.

ASK je prije dva mjeseca utvrdila da su, pored Ivanovića, tri člana Savjeta Javnog servisa prekršila Zakon o sprječavanju korupcije.

“Ivanović je sa javnom funkcijom člana AEM istovremeno obavljao funkciju ovlašćenog zastupnika u privrednom drustvu Agencija media “N-gage” čiji je ujedno i osnivač”, saopštio je predsjednik Odbora, Ljuiđ Škrelja, odluku ASK.

Ivanović je rekao da je u potpunosti ispoštovao odluku o ukidanju funkcije ovlašćenog zastupnika, navodeći da nije do njega to što neki organi nijesu odradili svoj posao.

“Pred vama je dokaz da sam predao dokumenta, kako i gdje je to nestalo, ja tu ne mogu ništa”, rekao je Ivanović.

Kako je naveo Ivanović, vidio je, baveći se uporednim stvarima, koliko je javnih funkcionera, čak i ministara, bilo u kršenju ovog Zakona kada je on donijet.

“I ne vidim da iko odgovara i čudno mi je da moram da trpim ovaj pritisak zbog prekršajne stvari, koja opet ne može da dovede do mog razrješenja”, navodi on.

Škrelja je naveo da Adminsitrativni odbor nije, niti ima namjeru da bude iznad zakona.

Kako je kazao, Odbor je radno tijelo parlamenta koje treba da mjeri u skladu sa Poslovnikom i svim onim što bi trebalo da bude afirmativni rad Skupštine. “Mi smo radno tijelo nadležno za vaš izbor, valjda imamo pravo da tražimo određena objašnjenja i informacije”.

“Miješati pojmove i pokušavati u javnosti plasirati teze da i ministri griješe, apsolutno ne igra nikakvu ulogu, jer Administrativni odbor nije nadležan za to. Budite uvjereni, spokojni i sigurni, kada nam budu dali ta ovlašćenja, i o predsjedniku Vlade ćemo da raspravljamo, ukoliko Odbor bude imao kapaciteta da bira premijera”, kazao je Škrelja.

Ivanović, kako je rekao, nije došao na sjednicu Odbora sa pravnim zastupnikom, jer mu “za ovako jednostavne stvari ne treba”.

On je najavio da će se, ukoliko bude razriješen, žaliti Ustavnom sudu.

Ne postoji, prema riječima Ivanovića, nijedna mogućnost da se razriješi sa funkcije člana AEM-a zbog kršenja Zakona o sprječavanju korupcije, samo po Zakonu o elektronskim medijima. “A ne znam da postoji norma kojom se stavlja iznad drugih propisa Zakon o sprječavanju korupcije ili derogira pojedine članove o elektonskim medijima”.

“Nije prekršen zakon, iako je odluka za ASK-a takva, oni su konstatovali stanje u Centralnom registru Privrednog suda. Kako je došlo do toga da se ne ubilježi ova promjena koju sam uredno podnio i ovjerio kod notara, ja ne znam”, naveo je Ivanović.

Nada se, kako dodaje, da neko u tim institucija zna. “Ali kažnjavati i razrješavati mene zbog greške druge institucije zaista nije pridržavanje zakona”

Prema njegovim riječima, odluka ASK-a ne može biti osnov za njegovo razrješenje. “Ukoliko ovo danas bude pošlo na plenum, vi kršite Zakon o elektronskim medijima”.

Ivanović, kako je saopštio, jedino ne želi da bilo ko glasa po bilo kojim drugim normama i standardima, a da to nije za zakon.

On je, kako je naveo, pokušao da uvede, kao predstavnik nevladine organizacije koja se bavi medijima, red u sastav emitera koji čine elektronske medije.

“Jedan emiter, po nalazima AEM, uporno krši sve što čini Pravnilnik i Zakon o elektronskim medijima. Nadam se da nisam ovdje, zbog toga što sam uporan da taj jedan medij bude kažnjen”, rekao je Ivanović.

On, kako smatra, ne može biti razriješen po Zakonu o elektronskim mediima, koji je jedini Zakon koji je nadležan za razrješavanje člana Savjeta.

Poslanik Demokratske partije socijalista DPS, Milorad Vuletić, naveo je da se u Adminsitrativnom odboru ne bave kršenjem Zakona, već primjenom zakona i poštovanjem procedure za sprovođenje ovog posla.

“Nijesmo mi ovdje da skidamo nikakve glave nikome ko ne zaslužuje, već da primijenimo propise”, rekao je Vuletić.

Poslanica DPS-a, Marta Šćepanović, navela je da je tražila Centralnog registra da joj dostavi kompletne spise iz arhive da vidi gdje je dokaz da je dostavio Centralnom registru odluku o ukidanju funkcije ovlašćenog zastupnika.

“Tog dokaza nema. Ja nemam dokaz da ste vi tu odluku predali Centralnom registru”, saopštila je Šćepanović.

Ivanović je rekao da je on prijavu ovjerio kod notara.

“Kako da vam dostavim dokaz koji mi nije dat”, pitao je on.

Kako je kazao, ukoliko odluka dođe do plenuma, pravi je presedan kako nezavisni regulator itekako može da bude zavisan.

Ivanović je saopštio da mu “ostaje gorak ukus da oni koji me nisu odabrali, kreću da me možda razriješe”.

“Kada sam biran, jedino DPS nije glasao. Sada kada kreće ovaj postupak, jedino DPS, uz poslanika HGI, ovo radi”, dodaje Ivanović.

Podsjetimo, Agencija je prije dva mjeseca utvrdila i da su, pored Ivanovića tri člana Savjeta Javnog servisa prekršila Zakon o sprječavanju korupcije, a posrijedi su Goran Đurović, Ivan Mitrović i Nikola Vukčević kojeg je Parlament nedavno i razriješio te funkcije.

A.G.

Send this to a friend