Društvo

Akcijom čiščenja obilježen Dan NP Durmitor

Akcijom uređivanja prostora, 6. septembra 2018. godine, Nacionalni park Durmitor obilježio je svoj dan.

Kako je saopšteno iz NPCG, služba ambijentalne higijene je uređivala prostor od ulaza u Park ka Crnom jezeru, jednom od najljepših planinskih jezera, kako nacionalnog parka, tako i sjevera Crne Gore.

“Ljubitelji prirode, toga dana, osim što su uživali u šetnji, pješačenju i planinarenju u Parku, shodno Odluci o visini naknada Javnog preduzeća za nacionalne parkove Crne Gore, takođe su bili oslobođeni plaćanja ulaza u ovo zaštićeno prirodno područje. NP Durmitor se zahvaljujući brojnim prirodnim i kulturnim vrijednostima i raznovrsnom turističkom ponudom zasnovanom na aktivnom turizmu izdvaja među zaštićenim područjima Dinarskog regiona”, dodaju oni.

Ističu da je turistička ponuda NP Durmitor je raznovrsna i privlači brojne turiste.

“Domaći i međunarodni turisti su zainteresovani za pješačke i biciklističke staze, planinarenje, rafting rijekom Tarom, kao i obilazak Crnog jezera i ostalih planinskih jezera. Najviše je posjetilaca iz regiona, kao i iz  Francuske, Njemačke, Rusije, Belgije, Poljske, Izraela i Velike Britanije koji su posjetili UNESKO-vo zaštićeno područje i uživali u brojnim aktivnostima u parku. Nacionalni park bilježi i povećanu posjetu turista iz azijskih zemalja, posebno iz Kine”, navode iz NPCG.

Podsjećaju, da je kao prirodno dobro izuzetne univerzalne vrijednosti, NP Durmitor, 1980. godine, upisan na UNESKO-vu Listu svjetske kulturne i prirodne baštine, a rijeka Tara u Svjetske ekološke rezervate biosfere, 1977. godine.

“Nacionalni park Durmitor osnovan je 1952. godine. Osnovna odlika reljefa je prostrana visoravan na 1.500 metara namorske visine koju usijecaju duboke kanjonske doline i sa koje se uzdižu impozantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa preko 2.000 metara. Ljepoti durmitorskog masiva posebnu draž daje 18 ledničkih jezera, nazvanih „Gorske oči“. Bistre i silovite rijeke Tare, Drage, Sušice i Komarnice, podarile su ovom parku kanjonske doline. Posebno impresionira kanjon rijeke Tare, drugi po dubini na svijetu, stvoren divljim tokom i bukovima durmitorskih voda”, naglašavaju oni.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend