Društvo

Amfilohija prvenstveno zanima pravoslavna Crna Gora

Dragan Radulović

Inicijativa poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića da okupi predstavnike drugih konfesija i da sa njima povede dijalog, za predsjednika Matice crnogorske Dragana Radulovića razumljiva je i očekivana, jer, kako je kazao, nakon ostvarenih pobjeda na političkom planu produbljuje se namjera i šire očekivanja da i druge zajednice i njihovi religijski predstavnici učestvuju u njegovom planu što većeg ugrožavanja sekularnog karaktera države Crne Gore.

“Ništa neočekivano, samo što sam skeptičan da li će mu to i uspjeti iz prostog razloga što ovaj val pobjede na kojem gdin. Radović sada plovi i ova egzaltacija novih pobjednika nijesam siguran koliko je dobra osnova za radikalne zahvate u crnogorskom društvu”, istakao je za Pobjedu Radulović.

Poglavar SPC u Crnoj Gori Amfilohije Radović, kako je Pobjeda objavila, uputio je poziv čelnicima Islamske zajednice i Katoličke crkve u našoj zemlji da se sastanu 26. septembra u Baru kako bi razgovarali o aktuelnim društvenim dešavanjima u državi i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, ali su oni, kako saznaje Pobjeda, tražili da se sastanak odgodi.

S druge strane, uvjeren je Radulović, nova vlast će podržati Radovićevu inicijativu.

“Kao što možemo očekivati i niz još radikalnijih i grubljih zahvata u crnogorskom društvu, u prvom redu uvođenje vjeronauke u škole, jer treba zaposliti kadrove ovog rektora iz Bogoslovije na Cetinju”, dodaje Radulović.

On ne očekuje uspješan otpor građanske Crne Gore za ovakve planove.

“Ne treba precjenjivati građansku Crnu Goru. Svoju snagu, odnosno slabost, pokazala je na prethodnim izborima. Svi oni koji su glasali za pobjedničku koaliciju ili koalicije, odnosno novu vlast u stvari su tačno znali za što glasaju, a glasaju za jedan snažan udar na sekularnu državu Crnu Goru. Prema tome da li može proći Radovićev plan može, a da li će im se neko suprotstaviti, pa izuzmemo li nekoliko glasova protivljenja sumnjam u bilo kakav organizovaniji odgovor”, smatra on.

Predsjednik Matice crnogorske vjeruje i da Radoviću nije ni potreban dogovor, konsenzus sa predstavnicima drugih vjerskih zajednica u zemlji.

“Ono što njega zanima u prvom redu jeste pravoslavna republika Crna Gora, po uzoru na onu islamističku republiku Iran. Što će mu konsenzus? Poziv vjerskim poglavarima doživljavam samo kao ponudu. Kao što vladajućoj većini nijesu potrebne partije manjinskih naroda, ne vidim zašto bi gdin. Radoviću bili potrebni predstavnici drugih religijskih zajednica”, ocjenjuje Radulović.

Podsjeća da se Radović godinama uplitao u politički život Crne Gore i da se ni sada ne dešava ništa novo.

“Ništa me sada ne iznenađuje. Odavno sam ukazivao na političku dimenziju njegovog djelovanja, a to što drugi odgovorni politički činioci u našoj zemlji nijesu pridavali pažnju tome što sam govorio je druga stvar. Taj čovjek to radi evo 30 godina i ne radi sam, već uz ozbiljnu podršku vlasti u posljednjih 30 godina i sad se svi iščuđavamo. Sad je samo sve to stiglo na naplatu”, kategoričan je on.

Ne treba im ni Venecijanska komisija

Dragan Radulović nije želio da komentariše, kako je kazao, pojedinačne izjave o tome da Venecijanska komisija više nema kredibilitet i da ne bi trebalo da bude uključena u izradu novog ili izmjene aktuelnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

“Njima nikakva usluga Venecijanske komisije nije potrebna. Imaju većinu u parlamentu, mogu da ukinu Zakon ili da ga promijene. I to je to. U parlamentu sve počinje i tu se sve završava. Mogu da rade kako hoće. Da li će njihovi mentori iz Evrope i Amerike da im pomognu/da ih upute, da ih možda spušte u tim njihovim egzaltacijama ili pojačaju to je druga priča. Oni imaju većinu i donose zakone. Izabran je predsjednik parlamenta, a osnovna moć je u parlamentu, to je najviša grana vlasti zakonodavna”, rekao je Radulović.

Ma kakva URA

Na pitanje očekuje li da će koalicija koju predvodi Ura moći da bude u novoj vlasti odbrana sekularne države Crne Gore i onoga što namjerava Amfilohije Radović, predsjednik Matice crnogorske, ocjenjuje da u novoj većini svi misle isto.

“Ura, ma ‘ajte molim vas. To su ljudi koji svi identično misle. Kakva Ura, kakvi bakrači. To su presmiješne stvari. To je ona farsa u Ostrogu kao napuštili smo pregovore, posvađali smo se, a sjutra svi glasaju kako im je rečeno da dignu ruke. To je neozbiljno. Oni su većina u parlamentu, vjerovatno će formirati i vladu, donose zakone i vladaju. To je to”, kategoričan je Dragan Radulović.

25

avatar
1000
17
8
0
 
20
Hogar Strasniok coralVerandamarkomrkela
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
ok coral
Gost
ok coral

amfilohija prvenstveno interesuju pare !

Veranda
Gost
Veranda

A đe si Radiloviću do sad bio. Ćuti tzv Matica crnogorska, Ćanu, Fondacija Petar Cetinjski, Pen centar … Samo nad desetak godinama govorimo ko je Doc i Amfilohije, Mandić, Pipun.. i jedva preživljavaml sram vas bilo

marko
Gost
marko

Moje dijete crkvenu nauku nece uciti i izucavati … dzaba skoluju kadar

mrkela
Gost
mrkela

Svaka crkva je sluškinja vlasti ! To što ih zanima viđi što zanima Srbiju !

Fratelo
Gost
Fratelo

Ovo za URU može biti tačno. Da je sve paravan kao i kod Demokrata a da se radi o dubinski prosrpskoj stranci. To bi na žalost značilo da je Crna Gora na ovim izborima već blago izgubila drzavotvornu većinu…

Fendi
Gost
Fendi

Prvi put da se slažem sa naslovom, er dalje od toga e čitam kada su ovi anonimus u pitanju.
Mitropolita interesuje samo Pravoslavlje u Crnoj Gori, a ostale religije neka se bave ostalim

Izazvana
Gost
Izazvana

A tebe ne. Baš se Matica crnogorska bavila nekim drugima do pravoslavnim Crnogorcima i Srbima – Crnogorcima.
Više tebe brine gdje će pare sad, pošto si živimo lagodno ne radeći ništa

Duki
Gost
Duki

Gospodine Radulovicu od kad je pocela predizborna kampanja i prije toga samo se oglasavate nekim pismima i to je sve, gradjanki dio Crne Gore se oslanjao na DPS koji nije bio sposoban da to sprovede, dok Vi i Crnogorski pokret samo piskarate umjesto da uradite nesto konkretno, snosite dobar dio krivice

Hogar Strasni
Gost
Hogar Strasni

Duki- slazem se, ta neka vrsta intelektualne elite kratka sopstenja a mi kao narod vrlo mali tonemo. Politicari sem donekle Djukanovica se prave mrtvi SD,SDP, DPS mrtvi,,, gosp. Bojovic zasluzuje paznju savjetom sve stranke u jedan blok sto prije,, osnovati Patriotski blok koji ce biti pandam ovim srpskim litanjem , ustati braniti Cg ,, da budu izbori opet bi ovi… Više »

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Aķo Crnogorci ne ustanu protiv Ovaķvog primivizma i krađe pod Ristovom upravom, imaćemo zavdvije godìne Rista za predsjednika države. Kuku nama

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

Da branite Crnu Goru od SRPSKE TEOKRATIJE!

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

Ha Ha Ha opet se jutros na šte srca… dobro mi učinjelo.
Evo se više ne može ni kod Doktora… pa mi se čini da će mo (morat) kod Popova (da nas “pregledaju”).

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

Spremite se Crnogorci,
da branite Crnu Goru
od Srpske TEOKRATIJE!

Lemi
Gost
Lemi

Sta je ovo…ko su ovi ljudi…sta se desava!?

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

SPC vjersko ludilo…

Jacg
Gost
Jacg

Sto je ovo..ko je ovo oko mene..sto vele buksovci TOP CEMO DA ZIVIMO

Mongro
Gost
Mongro

Potpisujem sve rečeno!

Boća
Gost
Boća

Greška,u CG živi većinsko pravoslavno stanovništvo koje dugo čeka da ispratimo Amfilohija i ostale popove koji propagiraju svetosavlje koje mnogi u pravoslavlju smatraju vrlo opasno, nazadno i blizu sektaštva.Samo kod njih grešni pop ne odgovara nega će kod Gospoda dobiti zasluženu kaznu,kad “dođe na istinu”-za ostalo se slažem,ovo je građanska CG ali kad pišete o njihovom pravoslavlju stavljajte ispred srpsko… Više »

Cetinjanin 🇲🇪
Gost
Cetinjanin 🇲🇪

SPC vjersko ludilo…

Rozaj
Gost
Rozaj

100% je sve napisano tacno !!!

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

I pobjeda na izborima i nova vlast su stavovi većine pa se morate i vi iz matice koje god da ste pomiriti sa osnovnim principom demokratije da glasovi većine odlučuju,a da vi koji ste manjina možete zbog toga negodovati ili da vam to nije milo,ali to morate poštovati.

MPT
Gost
MPT

Ja se bojim da bi ti se ovaj princip mogao lako o glavu obiti, brže no što se nadaš.

Serdar Krsto
Gost
Serdar Krsto

Prvo nemate većinu što ćeš ubrzo da vidiš kada se bude glasalo za zakone….
Drugo većinski narod neće nikad prihvatit klerofašizam…izgradnju spomenika vašeg tvojeg idola a ratnog zločinca pavlu đurišiću….Crna Gora je antifašistička uvijek bila osim kratkog 4 godine okupacije kao i sada kada bato carević dovodi srpske popove da tobože osvještavaju opštinu.

Jacg
Gost
Jacg

Sad se pozivate da se postuje. Mislis ka vi sto ste postovali kako da ne

Zabaviste
Gost
Zabaviste

Vas sve treba vratiti u zabaviste sa Amfilohijem da se prevaspitavate oko mrznje I podijela

Send this to a friend